Сесил Каратанчева все още иска да бие Шарапова



12-01-2012 08:47 | Николай Драгиев

Тенис сезонът току започна и вече се задава първият турнир от Големия шлем. Какви обаче са очакванията на една от най-добрите ни тенисистки през последните години Сесил Каратанчева (№142)? Ще видим ли отново пробив в топ 100 от Сесил или тя няма да успее да реализира потенциала си? Ето какво сподели тя пред Tennis24.bg.


Като цяло не направи най-добрия си сезон през 2011. В края на годината обаче записа някои добри резултати и се приближи до топ 100. Как оценяваш представянето си?
- 2011-а година наистина не е най-добрата за мен. За сметка на това съм здрава и без контузии. Това за всеки спортист е изключително важно. Здрав ли е човек, всичко друго е постижимо.

С оглед на развитието на 2011-а, смяташ ли да правиш промени в подготовка и подход към различните турнири? С кого ще работиш през 2012-а и какво искаш до подобриш в играта си?
- Всеки тенисист прави подготовката си така че да бъде конкурентноспособен. В днешно време се залага основно на агресивен и силов тенис, така че и аз опитвам това в тренировките си. Искам играта ми да се подобри цялостно, но няма нещо специфично, което държа да подобря. Трябва да съм по-бърза, мощна, да диктувам играта и да не давам много време на противника. С две думи - да съм много агресивна.

Какви цели си поставяш през 2012-а? Изброй три от тях.
- Целите са нещо лично и вече предпочитам да ги пазя за себе си. Да ги ползвам за лична мотивация. Както казах - стига да съм здрава, мога да постигна всичко.

Има ли нещо в света на тениса през 2011-а, което те учуди или изненада (приятно или негативно)? Ако да, кое е то?
- В женския тенис нищо не може да ме изненада. Хората трябва да очакват и неочакваното. При мъжете са малко по-логични нещата, но и там както видяхме с Джокович, могат да стават изненади. За негативна изненада мога да посоча като пример как преди няколко седмици моя колежка ми сподели, че на мач срещу сестрите Уилямс, голямата (Винъс) се е държала ужасно грубо и просташки по време на загрявката. Това ме изненада много. Някои хора за жалост се променят много и то не към добро, когато дойдат парите и славата. Никой не бива да забравя от къде е тръгнал.

На какво се дължи това, че след години отсъствие някои тенисистки се завръщат (Енен, Клайстерс) и отново са сред най-добрите? Има ли спад в нивото на женския тенис?
- Не смятам, че има спад. Конкуренцията е жестока и все по-голяма. Това е комерсиален спорт и може да се очаква да се засили още. Енен и Клайстерс са изключителни спортистки. Енен обаче не успя да си върне нивото от преди. Като цяло смятам, че при тези завръщания в женския тенис, повечето не са успешни. Жените си оставаме непостоянни. Тези, които могат да играят силов стил, успяват по-лесно да се завърнат след пауза. Силата и агресията винаги са печеливши като стил. Грацията и лекотата на Федерер са изключение, което само потвърждава правилото.

Влияе ли ти на корта (и извън него), когато срещаш негативно отношение?
- Негативното отношение е част от живота. Ако човек допусне това да му влияе, най-добре да си стои вкъщи. Никой не може да се хареса на всички и ще е глупаво да опитва. Аз съм се абстрахирала от негативното. Нещата са такива, каквито си ги направим. Гледам напред и съм позитивна.

Каква е разликата между Сесил на 14 и сега? Какво стана с буйния характер на детето-чудо?
- Ами пораснала съм и да се надяваме, че съм поумняла. Опитът ме научи, но за съжаление не успях да надрасна някои неща, без да си счупя главата. Така е трябвало да стане. Сега съм по зряла и подготвена за всичко, което ме очаква. Буйният характер още се проявява на моменти. Това винаги ще е част от мен. В живота гледам да съм кротка.

Би ли играла отново за България, ако имаш тази възможност?
- Още от самото начало казах, че бих се върнала. България е моят дом!

Все още ли искаш "да сриташ" Мария Шарапова?
- Вечно ме питат това. Нека да кажа така: всеки иска да бие всички останали. Разликата е, че на 14 години изказът е по-праволинеен и каквото ти е на сърцето, това и в устата. Когато го казах, го вярвах. Факт е, че следващите 3 пъти тя ме срита и това е част от играта. Нищо лично.

Ти си една от трите българки участвали на турнира Хопмън Къп, макар и не за България. Можеш ли да разкажеш нещо повече за него - как усети атмосферата, какво го прави различен?
- Хопман къп беше изключително преживяване. Поне за мен. Никога дотогава не бях играла микс двойки в официален мач и ми хареса много. За малко не бихме Енен и нейния партньор, което си беше голяма емоция. Атмосферата е уникална и хората също. Според мен Гришо и Цеци са страхотен тандем и ще продължат да изненадват много хора!

Смяташ ли, че Вожняцки е заслужено номер 1 в света? При мъжете е невъзможно някой да е номер 1 без титла от Големия шлем, а при жените се случва. Как си го обясняваш?
- Не съм, аз човекът, който да казва това. Щом е там и го е постигнала, значи е положила огромен труд и лишения. Това, че няма титла от Големия шлем не значи нищо. Още е млада и всичко тепърва й предстои.

Как оценяваш представянето на Новак Джокович през 2011? Ще може ли да продължи да доминира над Федерер и Надал?
- Джокович направи страхотна година и доказа, че може да доминира над най-добрите. Не виждам защо това да не продължи през 2012.

Един личен въпрос. Какво мислиш за любов (секс) преди двубой? Пречи или помага за концентрацията?
- Много забавен въпрос! Мисля че всеки преценява кое е добро за него. Много играчи пътуват с половинките си. Явно има положителен ефект.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини