Катерина Малеева: Силната игра на Григор не ме изненада



11-01-2012 10:02 | Станко Димов

Още от първите дни на новата година тенис страстите неимоверно се покачиха. Причината, разбира са, Цветана Пиронкова и Григор Димитров, които се представиха впечатляващо на турнира за отборния турнир Хопман къп, като класираха България в Топ 4. Именно силният старт на сезона на Цвети и Гришо дават надежда на феновете на тениса у нас, че двамата ще продължат да ни радват и на Australian Open, който започва идния понеделник.

Точно поради тази причина се свързахме и с една от легендарните родни състезателки от близкото минало – Катерина Малеева, която сподели мнението си както за отминалия Хопман къп, така и за предстоящия Australian Open. Ето какво каза Малеева специално пред Tennis24.bg.


- Катерина, вие като специалист на двойки как видяхте представянето на Григор Димитров и Цветана Пиронкова на турнира Хопман къп?
- Двамата направиха добра загрявка за началото на сезона. Определено се представиха добре като двойка, въпреки че до момента не бяха играли заедно. Дали участието на Хопман къп е предимство или недостатък преди Australian Open, е рано да се каже.

- Какво имате предвид?
- Да не забравяме, че двата турнира се играят при различни условия. Хопман къп е в зала, Australian Open е на открито. Разликата определено има, при това не е малка. Вятърът, слънцето, високите температури променят много нещата, в сравнение с играта в зала.

- Очаквахте ли толкова сериозен прогрес в представянето на Цвети и Гришо?
- И двамата показа подобрение, особено видно при Григор Димитров. Но това мен не ме изненадва. Гледала съм го (Григор) много пъти на тренировки и знам какво може. Той притежава необходимите удари, въпросът е дали ще може да разгърне уменията си от тренировките, да ги приложи по време на мач. Това не е никак лесен процес. Определено има качества да пробие сериозно в мъжкия тенис.

- Как според вас ще се представят с Цвети на Australian Open?
- Много е трудно да се предвижда тенис двубой. Мисля, че дори е неуместно, особено когато става въпрос за Голям шлем. Вижте, това са 7 двубоя, 3 от 5 сета при мъжете. Има много фактори, които могат да окажат влияние през тези 2 седмици на турнира, така че не обичам да давам прогнози. Мога само да кажа, че ще стискам палци на нашите участници да се представят добре. През последните години категорично мога да заявя, че тенисът стана спортът, в който психическата издръжливост, има голяма роля. Затова е трудно да се дават прогнози.

- В този ред на мисли, това ли беше голямата разлика при Джокович през 2011-а година?
- Категорично. Той е страхотно момче, отдавна показваше, че има ударите, но сякаш не му стигаше психическа устойчивост на корта. Миналата година се справи. Постигнатото от него заслужава уважение. Не всяка година се виждат подобни резултати.

- При Вожняцки това ли не й достига? Или повече й пречи сравнително дефанзивната игра?
- Според мен и двете неща оказват влияние.

- Кое е по-печелившо – мощната игра на Квитова или перфектната защита на Вожняцки?
- Определено предпочитам мощната игра на Квитова. Когато имаш нейните удари е лесно да завършиш точката от почти всяка позиция на корта. Не ме разбирайте погрешно – играта в защита също е много важна и Вожняцки се справя отлично в този аспект, но само това не стига. Има моменти, в които не трябва да се браниш, а да атакуваш. Тогава за нея става по-трудно.

- Затова ли все още (Вожняцки) няма титла от Големия шлем?
- С риск да се повторя пак ще ви кажа, че да спечелиш подобен турнир не е никак лесно. Има много фактори, които влияят – форма, условия на корта, подготовка, късмет...Все пак говорим за 7 срещи на най-високо ниво, където всяка грешка се наказва. Честно казано съм изненадана от големите успехи, които Вожняцки постигна в последните години.

- Ще стане ли Петра Квитова №1 в ранглистата?
- Не искам да се наемам с прогнози. А и не знам дали първото място в ранглистата й е фикс идея. Тя спечели Уимбълдън, спечели заключителния турнир в Истанбул ... това са страхотни постижения. Показа, че може да се справи с напрежението, така че ако продължава така няма от какво да се притеснява.

- Към двете (Вожняцки и Квитова) ли трябва гледаме основно за титла на Australian Open?
- Определено не. Когато става въпрос за Голям шлем никога не можем да отписваме Серина Уилямс. Това са нейните турнири. Може да не е играла от 1 година, но когато излезе на корта на Голям шлем, става познатата Серина. Не случайно има 13 титли.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини