Тенис-фойерверки след голямата депресия*



04-01-2012 13:54 | Станко Димов

След ден на депресия* идва ден на еуфория. Цветана Пиронкова и Григор Димитров разпалиха истински тенис фойерверк, след като донесоха на страната ни първа победа в Хопман къп. Какъв дебют за България!

Не мисля, че има смисъл да вдигаме до небесата, както неведнъж сме правили, героите на деня, но определено трябва да ги поздравим за емоциите, с които ни дариха в сряда сутрин.

Цвети не само игра като равен с равен срещу световната №1, но спокойно можеше да излезе от двубоя и като победител. Вожняцки обаче намери начин да извлече максимума от двубоя, както впрочем трябва да прави най-добрата тенисистка на планетата. Датчанката взе победата, но остави овациите за Пиронкова.

„Грешката” на Цвети бе поправена отлично няколко часа по-късно, когато летящият й тандем с Григор Димитров свали на земята световната №1 и партньора й. За Григор в днешния ден каквото и да кажем ще бъде малко. Вижда се, че когато не е поставен под напрежение това момче може да победи всеки. Ясно е, че днешният му опонент на сингъл далеч не е играч от топ ниво, но пък какво да кажем за двубоя на двойки...

Такава е българската реалност. „Силно любим и мразим”. Само преди няколко седмици мнозина отписваха Гришо след поредната му загуба (била тя от Родик, Мъри или Цонга !!!!!!), днес всички го носят на ръцете си. За второто - така й трябва - заслужил си го е. Само да не стане така, че ако в петък не победи Марди Фиш (№8 в света!) да започнем пак да го хулим, както само ние си знаем.

Всъщност, каквото и да се случи в двубоя със САЩ няма значение. Те разполагат с играч от Топ 10, ние не. Те са шампионите, ние дебютантите и като такива вече изпълнихме програмата си. Даже я преизпълнихме!

За основно ястие поръчахме две победи на двойки и една на сингъл, за предястие страхотна подкрепа от публиката. Дано се наредим на опашката и за десерт. Да се чуди човек дали наистина ние сме дебютантите, или американците на пример, които се едвам успяват да закърпят положението.

Каквото и да стане в петък на корта няма да има значение. Най-важното от турнира е факт – Григор Димитров и Цветана Пиронкова направиха своето послание със сърцатата си игра. Показаха, че и България има място на международната тенис карта. И най-вече – заслужиха уважение!

Каква по-добра реклама за тениса ни от тази, която направиха Цвети и Гришо?! Няма смисъл да повтарям, че годината за родния тенис ще бъде изключително важна – приемаме Турнира на шампионките, домакините сме и за купа „Дейвис”. Как ще завърши сезона няма как да знаем отсега. Важното е, че започваме годината повече от добре.

А за петък ни остава да станем рано, да заемем комфортно място пред малкия екран и с чаша топло кафе и надежда да подкрепим нашия отбор. След това можем тихо да кажем едно „Благодаря” на Цвети и Гришо затова, че ни изкараха по-най-добрия начин от депресията*.

Станко Димов

(*бел. ав. Вчерашният ден, 3-ти януари, бе обявен за най-депресиращ, тъй като е първи работен след коледно-новогодишните празници).




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини