Мениджърът на Дел Потро: Само от Григор зависи дали ще е шампион



31-12-2011 08:00 | Николай Драгиев

Уго Коломбини е бивш тенисист. От години се занимава със спортен мениджмънт и работи с Хуан Мартин дел Потро (Арж), шампион от US Open 2009 и бивш N°4 в света.

-    За първи път ли идвате в България, г-н Коломбини?
-    Не, идвах тук преди повече от 20 г. При първото си посещение бях доста по-млад.

-    По какъв повод сте тук?
-    Да се видя с приятели, да разговарям с определени хора и да гледам перспективни млади български тенисисти.

-    Кога срещнахте за първи път Хуан Мартин? Доколкото знам, сте заедно от много години.

-    За първи път го видях, когато той бе на 12 г. на турнир за юноши в Южна Африка. Допаднахме си като характери и сега, 11 г. по-кьсно, още работим заедно.

-    Какъв човек е?
-    Много силна личност, а това е необходимо, за да си добър състезател. Изключително трудолюбив - няма разлика от годините, когато бе юноша, и сега, страшно привързан е към семейството си. Той е с едни и същи треньори от доста време, не е сменял мениджъра си 11 г., знае откъде е тръгнал и това му помага да е стъпил здраво на земята. Не страда от звездна болест.

-    Преди 2 г. Дел Потро спечели US Open във фантастичен финал срещу Роджьр Федерер. Успехът му изненада ли ви?
-    Когато човек печели първата си титла в турнир от „Големият шлем", винаги е изненада. Но ако си спомняте, няколко месеца по-рано той трябваше да победи Федерер на полуфинала в откритото на Франция. Купата от US Open бе изненадваща, но ние в отбора винаги сме знаели, че има качествата рано или късно да направи нещо голямо.

-    Заради контузия в китката той не игра месеци наред. Тежко ли преживя отсъствието си от големия тенис?
-    Да, от психологическа гледна точка му бе много трудно, защото се контузи в момент, когато играеше най-добре -след титлата на US Open и финала на „Мастърс". Тогава се говореше, че е готов за номер 1 в света. Трябваше да си върне увереността и всеки път да си задава въпроса дали китката му ще издържи, за да се върне в спорта. Направи го и резултатите през тази година са доказателството.

-    Хуан Мартин се изкачи с 474 места до номер 11 и бе отличен за завръщане на годината. Това същият човек отпреди контузията ли е?
-    Вече е по-зрял. Даде си сметка колко важен е тенисът в живота му. Ако преодолееш такива проблеми, си друг човек. Той оценява по-различно успехите и това, което още може да постигне.

-    Известен е като футболен фен...
-    Голям фен на „Бока Хуниорс". Много обича футбола.

 

-    Какви са шансовете българин да пробие в големия мъжки тенис?
-    Григор Димитров без съмнение е много талантлив. Но битката е страшно трудна. Не са малко младите тенисисти, стигнали върха при юношите. Но за да си шампион при големите, трябва да си изключително добър и технически, и физически и да притежаваш здрава психика. Не познавам Григор много добре. Пак казвам, страхотен талант и има всички качества да стане голям шампион. Но зависи най-вече от самия него. 

 

Явор Геронтиев, в. "24 часа"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини