Ще може ли Федерер отново да стане №1?



29-12-2011 07:30 | Николай Драгиев

Възможна ли е за Роджър Федерер "мисия №1" през 2012-а година? Сайтът на ATP търси отговора на този въпрос в навечерието на новия сезон.

Роджър Федерер бе само на една победа от това да изравни постижението на Пийт Сампрас от 286 седмици на върха в световната ранглиста. За целта той просто трябваше да победи Робин Сьодерлинг в четвъртфиналите на "Ролан Гарос" 2010. Това така и не се случи и Рафаел Надал се завърна като лидер, а през 2011-а и Новак Джокович попречи на Федерер по пътя му към може би последния рекорд, който не му принадлежи.

Ще успее ли Федерер да се завърне на върха в ранглистата за трети път през 2012, изпреварвайки Сампрас?

Независимо, че стартира като номер 3 за първи път от 2003-а, Федерер завърши последния сезон като играча в най-добра форма. Той спечели 17 поредни победи и за 3 турнира натрупа 3000 точки, което му позволи да изпревари Анди Мъри от третата позиция.

Федерер влиза в 2012-а с пасив от 5460 точки зад Джокович и 1425 точки зад Рафаел Надал. В същото време той има и скромен аванс от 780 точки пред Мъри. По-важно обаче е друго. До US Open Федерер има да защитава най-малко точки от тримата си съперници.

Джокович трябва да опази над 13 000 точки до септември 2012-а, следва го Надал с почти 9000, а Мъри е с актив от 5450. На техния фон 5170 точки за защита от Федерер изглежда доста приемливо и обещаващо.

"Изглежда трудно постижение, но кой знае? Един ден може би ще имам тази възможност," заяви Федерер пред "Ню Йорк Таймс". "В момента се опитвам да не мисля за това нещо, тъй като Новак направи изключителна година и доста пред мен. Но в момент, когато спечелиш 17 поредни мача, най-малкото усещаш че при титла от Големия шлем, отново си в играта. Интересно е и определено съм развълнуван," не крие амбициите си швейцарецът.

Федерер ще се опита да стане едва петият играч, който на възраст над 30 години може да оглави ранглистата на ATP. Досега това са правили Джон Нюкъмб, Джими Конърс и Иван Лендъл на по 30 години. Рекордьорът е Андре Агаси, който постига това на 33 години!

Самият Федерер държи другият изключително престижен рекорд, свързан с ранглистата - 237 поредни седмици като №1.

"Роджър много иска този този рекорд, така че мисля е съвсем възможно. Ако условията са подходящи за него, той все още е по-добър от останалите," смята Тим Хенман.

Дали това е така може да разберем още на Australian Open 2012, когато Федерер ще опита да вземе първата си титла от Големия шлем от 2 години насам.

Още по темата:
- Човекът зад успехите на Федерер
- Виландер: Федерер отново може да бъде най-добрият




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини