Човекът зад успехите на Федерер и сестри Малееви



28-12-2011 08:00 | Николай Драгиев

Дори на 30 години Роджър Федерер продължава да е в страхотно физическо състояние, което му позволява да се представя на високо ниво. Голяма част от заслугата за добрата подготовка на Федерер има 54-годишният фитнес треньор Пиер Паганини, който познава швейцареца от 13-годишен.

Фитнес гуруто обаче не иска да получава по-специално внимание, а просто да си свърши работата.


Да бъдеш в сянка
"Не искам хората да се фокусират върху мен, вместо върху тенисистът," повтаря непрекъснато Паганини. "Не искам да използвам нашите отношения с комерсиална цел. Искам състезателят да уважава своя треньор, но в крайна сметка играчът, е този който излиза на корта."

"Дори не виждам топката, когато играя с Роджър"
Независимо, че е на 54 години Пиер Паганини има тяло, каквото очаквате да видите от един фитнес треньор. Той стегнат, здрав и няма дори помен от излишни мазнини. На млади години той не е бил особено успешен атлет, нито тенисист от висока класа. Играл е футбол в долните дивизии на Швейцария. Паганини обаче е участвал в националните първенства на Швейцария по лека атлетика. За дългогодишното си сътрудничество с Федерер той е играл с него тенис общо 10 минути. Той определя този момент като не особено забавен. "Тичах напред-назад 10 минути и дори не виждах топката!"

Останалите възпитаници
В началото Паганини започва да работи със състезатели в леката атлетика и футбола. След това обаче прави известни контакти и в тениса и постепенно се концентрира върху този спорт. Сред клиентите му са Марк Росе, който е златен олимпийски шампион, сестрите Мануела и Магдалена Малееви, които той определя като "играчи от световна класа" и Ана Иванович. Дълги години е бил и треньор в тима на Швейцария за Купа "Дейвис".

Заедно с Федерер от 1994
Пиер Пагинини работи по своя собствена програма. Неговият метод се използва и в тренировъчен център към днешна дата в швейцарския град Биен. В началото на 90-те швейцарската тенис федерация му се доверява и той разработва програма за развитие на младите състезатели. Така той се среща за първи пъти с Федерер през 1994-а. Още от този момента Паганини работи и с други местни таланти до 2010-а година.

Тригодишният план
Федерер и Паганини започват самостоятелна работа от август 2000-а година. По това време Паганини изготвя 3-годишен план за развитие на Федерер. Целта е да се изгради фундамента в подготовката на Федерер и да се търсят резултати в края на този период. Разбирателството между двамата е безгрешно. "Роджър е фантастичен човек и това прави работата ни много лесна," споделя Паганини. "Той реши да отдели нужното време и да извлече максималното от своя талант. Той е артист, който знае стойността на здравата работа." Мнението на Паганини по редица въпроси е високо ценено от Федерер и до днес. Самият фитнес треньор е извоювал и свое лично пространство при работата със своя клиент. "Това е истински лукс за мен. Можем да говорим свободно, никой не ни притеснява. Това помага на качеството на нашата работа."

Винаги на разположение
От 2003-а година Пиер Паганини работи също като личен треньор и на втория най-добър швейцарски тенисист - Станислас Вавринка. С Федерер Паганини прекарва между 140 и 160 дни в годината и Роджър е с приоритет. На Вавринка са отделени 70 дни годишно. Разбира се често се правят промени в движение на графиците и при нужда Паганини се отзовава. Мотото на Паганини е: "Важно е да вземеш правилното решение в точния момент." Паганини винаги планира действията си в детайли и в дългосрочна перспектива. "Разпределянето на натоварването е от изключително значение. Роджър е много добър в това да "слуша" своето тяло. Трябва да правиш определени неща, за да очакваш най-добрия възможен резултат," смята Паганини.

Изкуството да намираш точния баланс
Работата на Паганини с Федерер е също и пътуване в това да намираш нови решения. Федерер вече е на 30 години и той се нуждае от различен план за подготовка. Фокусът е върху точната програма. "Прогнозирането и планирането станаха по-важни, най-вече защото той е баща на две малки деца. Това е сериозно предизвикателство," смята Паганини, който не е притеснен от 30-ата годишнина на Фед. "В тениса не си стар на 30. Някой, който е изиграл 1000 мача може би няма предишната издръжливост, но в същото време знае точно какво се иска от него на корта. В спорта детайлите правят разликата. Най-важното е да планираш по-добре нещата, които ти предстоят и да намериш точния баланс при подготовка, турнири и време за възстановяване. Абсолютно уверен съм, че докато Роджър иска да играе, продължава да е здрав и добре подготвен, той ще играе на високо ниво."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини