Роджър Федерер защити ATP за календара



27-12-2011 10:08 | Станко Димов

Носителят на 16 титли от Големия шлем Роджър Федерер изрази задоволството си от календара на ATP, който тази година след направените промени ще позволи на тенисистите да се насладят на допълнителни 2 седмици почивка.

Както е известно именно дългият и тежък сезон стана причина за бунт на редица от топ състезателите, в това число друг тенис великан – Рафаел Надал, който нееднократно е нападал словесно хората от ATP заради безбройните турнири. Федерер обаче е на друго мнение.

„Сезонът в тениса винаги е бил дълъг и труден. Това е нещото, което прави тенисът толкова интересен спорт. Спомнете си, че в предишните години повече от най-добрите играчи в света се пускаха и в надпреварите на двойки”, сподели Федерер.

„В нашия спорт има много състезатели, не само тези от Топ 10.  Винаги съм искал хората да са наясно, че в тениса има десетки момчета, които не печелят турнири всяка седмица. Те имат нужда от повече надпревари, защото тенисът е и тяхната работа. Те имат нужда от работата си”, коментира швейцарецът.

„Според мен най-голямото предизвикателство пред топ състезателите е изграждането на собствения график. Това е ключът да съхранят здравето си и да останат сериозна следа в този спорт”, категорично обяви Федерер, който по традиция нарежда по безупречен начин своя календар, като остава в перфектно физическо състояния през цялата година.

„Сега вече имам 28 състезателя в схемата на турнирите от ATP 250, нямаме двубои с 3 от 5 сета (с изключение на Големия шлем) и освен това ще приключим сезона по-рано. Мисля, че първо трябва да видим какви резултати ще донесат сегашните промени, преди да започнем да мислим за нови такива”, сподели Федерер.

В края на седмицата швейцарецът ще участва в традиционния демонстративен турнир в Абу Даби, където ще се включи директно от полуфиналите (бел.ред. срещу победителя от двубоя Джокович - Монфис).

„Това е страхотен начин да започнеш сезона. Хората в Абу Даби свършиха отлична работа и ни карат да се чувстваме неописуемо. Кортовете тук са страхотни, също както феновете и отношението на организаторите. Изобщо всичко те предразполага да покажеш най-доброто, на което си способен”, каза още Федерер.  




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини