Съперничеството на годината – Джокович срещу Надал



20-12-2011 11:16 | Станко Димов

Едно от най-големите съперничества в ATP през 2011-та година бе това между Рафаел Надал и Новак Джокович. До този сезон испанецът имаше сериозно предимство, но този път Ноле обърна равновесието в своя полза. Двамата най-добри тенисисти за годината се изправиха 6 пъти във финали тази година, като Джокович не само спечели всичките двубои, но и свали Рафа от върха на ранглистата в ATP.

„Това момче прави невероятни неща. Единственото, което мога да направя е да го поздравя”, сподели Надал след финала на US Open.

„Това, което той направи през годината вероятно е невъзможно да се повтори. Опитах се да дам всички от себе си. Тази година загубих много финали от него и трябва да го приема. Преди съм го побеждавал, затова не ми остава друго освен да тренирам здраво всеки ден и да се стремя да се подобрявам”, каза още Надал.

Началото на епичните финали между Джокович и Надал бе поставено в Индиън Уелс, където след 3-сетова битка сърбинът увеличи победната си серия от началото на годината. 2 седмици по-късно картината се повтори и в Маями.

Много предполагаха, че Надал ще си върне на Джокович в сезона на клей, още повече, че испанецът беше спечелил 9-те им последни срещи на тази настилка. Именно затова двубоят им на финала в Мадрид бе очакван с огромен интерес. Краля на клея и местен любимец обаче отново напусна корта победен след „най-добрия мач на клей през живота ми”, както го определи самият Джокович. Тази среща сложи край на серията от 37 поредни победи на Надал на клей.

Една седмица по-късно Джокович повтори упражнението, този път пред публиката в Рим, с което тотално затвърди доминацията си над „временния №1” Рафаел Надал.

Следващата им среща беше на Уимбълдън, отново на финал, като защитаващият титлата си Надал се опитваше за трети път в кариерата си да спечели последователно титлите от „Ролан Гарос” и Ол Ингланд Клъб.

Джокович обаче показа шампионска форма и отново победи съперника си, а ден след финала официално оглави и световната ранглиста.

„Това беше най-специалният ден в живота ми. Винаги съм мечтал да спечеля този турнир. Когато се изправиш срещу най-добрия тенисист в света, който е спечелил 2 от последните 3 издания на Уимбълдън, трябва да покажеш най-добрия си тенис. Мисля, че днес изиграх най-силния си мач на трева”, каза след триумфа Ноле.

За последен път през 2011-та Джокович и Надал се срещнаха на финала на US Open. Преди година двамата отново спореха за титлата от „Флашинг Медоуз”, а благодарение на успеха тогава Надал направи кариерен шлем.

Този път обаче победител бе Джокович, който с успеха си страна шестият тенисист в Оупън ерата, който печели 3 титли от Големия шлем в рамките на един сезон.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини