Ваканцията свърши, време е за работа



17-12-2011 21:06 | Станко Димов

Ваканцията за Новак Джокович официално приключи. В събота световният №1 пристигна в Абу Даби, където в края на месеца (29-31 декември) ще се включи в демонстративен турнир. За пръв път от няколко седмици насам Ноле застана пред журналисти, като разкри любопитни подробности както за ваканцията си, така и за предстоящия сезон в ATP.

„Изкарах две седмици в Малдивите. Това е райско място, от което запазвам страхотни спомени. Снимките пък ще ми служат да се сещам за него, поне докато не отида пак там”, започна Джокович.

През вече изминаващата година сърбинът постигна най-значимите си успехи на корта, печелейки 3 титли от Големия шлем и още 7 от други турнири. Джокович завърши сезона само с 6 загуби (при 70 победи), две от които дойдоха след отказване заради контузия.
Въпреки невероятните показатели Ноле вярва, че ще бъде трудно, но не и невъзможно да повтори резултатите си.

„Защо не? Мисля, че нямам причина да не бъда оптимистично настроен”, каза Джокович.
„Трябва да вярвам в моите качества, в способностите ми. Трябва да вярвам, че мога да повторя този сезон. Разбира се, това ще бъде невероятно трудно за изпълнение, но не и невъзможно. Няма невъзможни неща”, категоричен е сърбинът.

Както се очакваше сърбинът разкри, че няма да прави промени в подготовката си, в която основна част отново ще има неговият хранителен режим. „Разбира се, че ще продължа да спазвам диетата. Като цяло нямам намерение да променям нищо в режима ми”.

Преди миналия сезон, Джокович беше спечелил само една титла от Големия шлем, като оставаше здраво в сянката на Роджър Федерер и Рафаел Надал, които обираха цялата слава. Освен това Ноле често прекратяваше свои двубои заради здравословни проблеми.
Сезон 2011 обаче преобърна напълно представите на всички за Джокович, който с представянето си заслужи овациите на целия свят.  Той призна, че голямата разлика е била в съзнанието му.

„Няма как да си силен психически в началото на кариерата си. Трябва да работиш, да израснеш на корта. И най-вече – да си търпелив. На мен лично ми отне 4, може би 5 години, в които се лутах из професионалния тенис, преди да изчистя играта си и да си кажа, че мога да го направя, че мога да спечеля големите титли”, разказа Ноле.

Въпреки грандиозните успехи сърбинът сподели, че все още има върху какво да работи. „Трябва да продължа да се развивам, да подобрявам играта си. Основната ми цел през следващия сезон ще бъдат турнирите от Големия шлем. Характеристиките на играта ми са такива, че ми позволяват да бъда сред най-добрите на всички настилки. Просто трябва да запазя нивото и да подобрявам отделни елементи, когато е възможно”, каза в заключение сърбинът.

Първият си двубой в Абу Даби Джокович ще изиграе на 29-ти декември, а негов съперник ще бъде втората ракета на Франция Гаел Монфис. При успех Ноле ще се класира за полуфинал, където го чака Роджър Федерер.

Другият участник с директно място на полуфиналите е Рафаел Надал. Испанецът ще очаква съперника си от сблъсъка между Жо-Вилфред Цонга и Давид Ферер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини