Федерер: Продължавам да се развивам



27-11-2011 11:07 | Станко Димов

Въпреки, че вече е на 30 години, носителят на 16 титли от Големия шлем Роджър Федерер вярва, че все още продължава да се развива като играч. Швейцарецът в момента се наслаждава на невероятна серия от 16 поредни победи, която е най-дългата за него от 2009-та година насам (21 поредни победи).


„Мисля, че е нормално да се развивам като тенисист. Изумен съм от себе си колко дълго време мога да го правя. Изключително щастлив съм от нивото, на което играя и от състоянието на тялото ми”, коментира Федерер.


Подобряването като играч обаче не винаги означава големи резултати, както Федерер се увери тази година. През 2011-та Федерер не успя да спечели титла от Големия шлем за първи път от 2002-ра година насам, след като тези отличия попаднаха в ръцете на Новак Джокович и Рафаел Надал.


„Мисля, че с течение на времето, с всички тренировки аз се развих като играч в двубоите. Бях свикнал да имам колеблив бекхенд, след което всички започнаха да играят на моя бекхенд и бях длъжен да го подобря”, разказва Федерер, който през юни загуби на финала на „Ролан Гарос” от Рафаел Надал.


„Мисля, че тези неща важат за много различни тенисисти. В началото форхендът на Новак Джокович далеч не беше силен. Днес той е от основните му оръжия. С Рафа беше същото. Той страдаше доста ако го натиснеш на неговия форхенд, а днес няма проблем с това”, коментира Федерер.


Днес швейцарецът ще изиграе своя 100-тен финален двубой, а негов съперник в „О2 Арена” в Лондон ще бъде Жо-Вилфред Цонга. При успех Федерер ще спечели за 6-ти път заключителния „Мастърс” турнир, с което ще излезе еднолично на върха по този показател.

 

 

 

„Винаги ми е било интересно как се развиваме като тенисисти. За мен всички това е много логично, но само ако работиш професионално. Да спиш, да се храниш здравословно, защото на корта няма кой да бяга вместо теб. Ние нямаме резерви, няма кой да влезе вместо нас. Това ни натоварва изключително много психически. Мисля, че всички топ състезатели са се справили с тези предизвикателства”, коментира Федерер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини