Федерер: При мен няма нищо случайно, мисля за години напред



18-11-2011 08:25 | Николай Драгиев

Роджър Федерер разкри в навечерието на финалния "Мастърс" на ATP в Лондон, че дори към днешна дата работи с план за кариерата си в продължение на 1-2 години.

Така например преди няколко дни той е обсъждал с NIKE екипите си за... 2013-а година. "Всичко, което правя е планирано за 1-2 години напред," обясни Федерер.

В Лондон, Федерер може да достигне до едноличен рекорд с 6 титли от заключителния турнир на ATP. В момента той е фаворит за букмейкърите, тъй като се намира в може би най-добра форма от опонентите си в края на изтощителния сезон. При все това, че Рафаел Надал, Анди Мъри и Новак Джокович са няколко години по-млади от него.

Както винаги Федерер успя прецизно да програмира своя график, за да е в максимално добра форма за последните важни турнири от 2011. Той си взе почивка за 6 седмици след US Open.

Федерер не отрича, че освен многото работа върху физическата му подготовка, основен елемент за дълголетието му, е щадящият стил на игра, който изповядва с по-къси точки.

"По-кратките разигравания действително са важни. Това е предимство за атакуващите играчи. Когато си офанзивно настроен ти контролираш мача. Ако изпаднеш в защита не знаеш какво да очакваш и какво ще ти предложи съперникът," смята той.

Федерер разсъждава и върху стила на Рафаел Надал, който предпочита да контраатакува и често стои далеч от основната линия. "Мислил съм затова. Сякаш всеки негов мач преди годи не превръщаше в изпитание. Той стоеше доста назад в корта.

"Той бе доста пасивен. Сега играе много по-атакуващо, близо до основната линия. Струва ми, се че в последно време има късмет и при жребия. Въпреки всичко продължава да прекарва доста време на корта в своите мачове, просто играе по-бавно. Вече не се тревожа за неговата кариера. Да, той играе много тежки мачове, но това важи за всички. Не съм песимистично настроен затова колко дълга ще е кариерата му."

Швейцарецът не крие, че винаги е виждал в Новак Джокович един бъдещ номер 1. "Винаги съм казвал, че той може да печели най-големите турнири. Той имаше проблеми в началото. Бе стресиран, че не може да спечели турнир от Големия шлем. Сега е много по-спокоен. Премина през периода на върхове и спадове и знае как да се справя с трудностите по-успешно."

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини