Федерер отговори на критиците, определи годината като добра



13-11-2011 20:55 | Станко Димов

Като „специална” определи титлата си от „Мастърс 1000” турнира в Париж новият шампион Роджър Федерер. Швейцарецът триумфира за първи път в кариерата си в „Берси”, като по този начин запълни колекцията си от титли от „Мастърс 1000” сериите.

Федерер направи и кратка равносметка за сезона и определи годината като „солидна”. Швейцарецът призна, че за жалост е имало двубои, които не е трябвало да губи, припомняйки си полуфиналния сблъсък с Новак Джокович на US Open, когато със сервис на своя страна Федерер достигна до два поредни мачбола, но не успя да ги реализира. Ето както каза още Маестрото след успеха в Париж:


„Просто съм във възторг от начина, по който играх през цялата седмица, от началото до края. Като започнем от първата точка в двубоя срещу Манарино и стигнем до последната във финала. Не мога да бъда по-щастлив. Много пъти съм се опитвал да спечеля този турнир и поради различни причини досега не успявах. Точно това ме кара сега да се чувствам страхотно след тази специална победа”, коментира Федерер, който на финала в „Берси” победи местния любимец Жо-Вилфред Цонга.


Още в първи гейм от финалния двубой Федерер трябваше да спасява точки за пробив, а след това моментално направи такъв, с което намали значително напрежението от раменете си.


„Тези два гейма може би решиха изхода на двубоя. Вдъхнаха ми сериозна увереност и ми позволиха да започна срещата по най-добрия начин”, коментира ФедЕкспрес.


„Жо е от тенисистите, които никога не се предават. Затова исках да го поставя под напрежение от самото начало и в същото време да не спирам да бъда агресивен. Може би през втория сет не сервирах толкова добре, но когато трябваше да спасявам точки се справях. В тайбрека се справих добре и победих, което е най-важното”, каза още швейцарецът, който вече има 18 титли от „Мастърс 1000” сериите, с една по-малко от лидера по този показател Рафаел Надал.


30-годишният швейцарец няма загуба от полуфиналите на US Open насам и ще започне надпреварата на осемте най-добри в Лондон с 59 победи и 12 загуби на сметката си за сезона. Федерер започна силно годината, печелейки титлата в Доха, но след това нямаше триумф в продължение на 10 месеца, преди да триумфира на турнира в родния Базел.


„През последните няколко месеца играя добре. Не спечелих US Open, но всички знаем, че бях само на точка от участие на финал, а там никой не знае какво щеше да се случи. Новак обаче намери начин да се завърне в този велик мач в Ню Йорк. Още преди това мисля, че имах няколко добри моменти на Уимбълдън, а и на „Ролан Гарос”.

"Да, през годината имах и няколко много тежки двубои, но продължавам напред и вярвам, че сезонът за мен все още не е завършил. Мога да приключа годината на висота, което е и моята цел. След седмица ми предстоят още няколко важни мача.


"След 10 години комплименти е напълно нормално да получа някои критики. Въпреки това не мога да разбера, когато някой погледне само към един мой двубой и забрави за последните 10 години.


"Ако трябва да съм честен трудно мога да се смутя от подобни неща. Винаги намирам начин да запазя спокойствие. В нито един момент през сезона не се чувствах под напрежение. Записах доста победи над състезатели от Топ 20, а освен това не отпаднах в първите кръгове на нито един турнир. Това беше една солидна година. Разбира се, че имаше двубои, които никога преди това не бих загубил. В другите години имах повече късмет”, завърши швейцарецът. 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини