Григор Димитров: Не постигнах целта за 2011-а, баща ми отново е основен фактор



29-10-2011 09:00 | Николай Драгиев

Най-добрият български тенисист Григор Димитров пред в. "Капитал".

Направихте първи цял сезон при мъжете, влязохте, макар и за кратко, в топ 50 и се изправихте срещу Цонга, Мъри, Ферер, Монфис и Родик в мачове, които на моменти бяха на кантар и можехте да спечелите. Кога изпитахте най-голямо задоволство?
- Нали? Можех да ги бия! Най-доволен съм от това, че приключих сезона без контузии. Играх в 28 турнира, което беше изключително много. Достигнах първите си четвърфинали в турнири на АТП и вече се надявам да играя полуфинали и финали.

Има ли за какво да съжалявате?
- Съжалявам, че загубих мачовете. Но и Джокович загуби един-два мача. Аз малко повече (смее се). Яд ме е, когато загубих мача с Монфис и изобщо всеки един от онези с големите. Определено имаше тежки момeнти през годината.

Какви са изводите от тези срещи?
- Че трябва да работя върху физиката си. Програмата за турнирите трябва да се направи в по-събран вариант, защото пътувах много повече от необходимото. Но като цяло съм много доволен от сезона.

Играхте на турнири във всички континенти и климатичните пояси. Как се адаптирате?
- Имаше проблеми и тези многобройни пътувания бяха една от причините да спра сезона по-рано, макар че има още няколко турнира до края на годината. Трудно беше, пазих хранителен режим и дълго време хапвах само спагети и риба. В Банкок бях цяла седмица в неразположение, но се постарах никой  да не разбере.

Целта ви беше да завършите в топ 50, нали?
- Да така беше, не мога да скрия, но аз бях там на 52-ро място, макар и за малко. Защитих повече от 80 процента от точките си, но разликата между първите 60-90 е много малка и понякога само един турнир ти прави цялата визия. Миналата година завърших 110-и, сега ще завърша в първите 70. Това е добре.

Каква е разликата между играчите от топ 20, които срещнахте този сезон и останалите, с които играхте?

- Определено разликата се чувства. Големите обаче играят по 16 турнира през годината и опитът си казва думата. Повечето от тях са над 23 години, в разцвета на силите си и това им помага.

Преминаха ли проблемите с коленете и израстването, което ви пречеше допреди година?
- Поболяват ме понякога. Заради многото турнири и смяната на настилката има болежки, дори в цялото тяло. С мен обаче пътува един физиотерапевт от школата на Муратоглу, който се грижи за болките и храната ми. Заедно сме от няколко месеца, защото все повече се налага да има сериозно възстановяване.

Каква ще бъде тактиката ви за турнирната програма догодина?

- Още не сме я определили и зависи как ще започне годината. След няколко дни ще стане ясно.

Тайна ли е?
- Може да се каже.

Да не сменяте треньора?
- Не, това са драстични мерки, няма и да се женя (смее се). Искам да направя подготовка и програма, която да съвпада с целите ми. Смятам да не играя  повече от 23-24 турнира. Също така ще гледаме да не са така разпръснати по света, а по-събрани. Ще ги подредим по-правилно.

Как точно страдате?
- След мача страдам много, плача понякога, признавам си. Друг път ставам доста буен.

Авторитетни специалисти като Федерер, Макенроу, Келаидис ви критикуват заради слабата психика.  Така ли е?

- Ох, сега да ви кажа така изведнъж няма как... Всичко ми се покачва, адреналинът, напрежението, как ще направя точката, трябва да измисля нещо и всеки път е различно. Имам много по какво да работя, да запазя самообладание в най-тежките моменти и да не се пренавивам преди мач, защото това е минус за всеки играч. Мисля, че все по-често успявам да се справя с напрежението.

В мача срещу Родик поставихте свой "рекорд" по непредизвикани грешки? Защо?
- Защото не мисля, че имам кой знае какъв голям опит. ОK, като джуниър бях много добър, също и когато играх "Фючърс"-и и "Чалънджър"- и, но в АТП турнири нивото е съвсем друго. Не мога да отрека, понякога ръката ми трепва. И аз самият го знам, както и всички го виждат.

Какво променихте в играта си?
- Това стана в последните няколко месеца. Баща ми беше отново много добър фактор. Имах нужда от него и го извиках в последните пет турнира. Усещах, че не мога да продължа без него. Той знае най-добре моята специфична техника и какво да ми каже, ако нещо не се получава и да го оправи. Два четвъртфинала за три седмици с него е доста добър резултат.

Какво взехте от асовете в тениса?
- Различни неща. Някой вид удар или по-скоро като решения как да се отиграе топката по-добре. Не е номерът да имитирам някого, а да съм си аз. Не се опитвам да копирам техните удари или движения, а да проследя тяхното мислене. За да са толкова големи, те знаят точно къде да сервират тактически. И следващия път, ако играя срещу някого от тях, да знам, че ако е резултатът е равен, ще ми сервират точно на определено място и да съм готов. Изследвам им навиците в игра, което е доста трудно и трябва  време да вляза в тяхната глава и като се изправя срещу тях, да ги пречупя и всичко да е в моя полза.

Какво казва вашият треньор Макнамара, който също се тресе от трибуните, когато непредизвиканите грешки зачестят?
- Казва ми, че губя концентрацията, а това е най-важно.

Кое е това нещо, което дава токова голяма предимство на Джокович?
- Физиката му дава най-голямото предимство и това, че е влязъл в главата на всеки. Затова Надал няма как да се справи с него, защото му е бръкнал в главата, да мисли как е направил пет поредни загуби. Също както Рафа действаше психически на Федерер. Това оказва уникално влияние.

Има ли проблеми с бекхенда ви с една ръка? Родик игра през цялото време на вашия бекхенд и така спечели?
- Винаги съм играл с една ръка и никога няма да се съглася да играя с две ръце. Никога. В този мач не можах да покажа всичко, на което бях готов. Бях спокоен, че мога да направя някои от нещата, които исках, но ето, че липсата на опит пак ме изигра. Знам, че ме атакуваше само на бекхенд и го очаквах. Но бях физически доста отпаднал. Не се чувствах въобще в кондиция.

Преди сервисът ви беше като на Федерер. Сега придоби собствен стил. Има ли нужда от време за усъвършенстване?
- Малко съм го променил. Трябва да кача малко килограми, за да мога всички удари да станат по-плътни. Сега съм 77 кг и ми трябват още 3-4 отгоре. Целта е да ги натрупам сега през почивката с храна и фитнес.

Каква е реалистичната цел като класиране за следващия сезон?
- Искам да се науча да играя по начин, който ще ми донесе успехи не само в мачовете, но да знам, че вътрешно в себе си съм се научил да играя много по-добре като вземане на решения в корта, Искам ранглистата да ми стане по-добра. Исках да съм в първите 50 и ги стигнах. Не се задържах, но видях, че мога, което е показател. Ще се опитам да влизам много по-свеж в турнирите и да играя по начин, който чувствам отвътре, и да мога да вземам разумни решения на корта.

Имаше ли проблеми, като ви сравняваха с Федерер и очакванията изведнъж скочиха до небесата?
- Това, че стигна до ушите на Федерер, беше кофти за мен. Но е готино да го чуеш, на кого няма да му е хубаво да чуе, че прилича на някой голям. Но аз винаги съм искал да имам свой собствен стил.

Твърдата настилка ви е любима, но ако искате успехи, ще трябва да свикнете и на клей. Последните четири турнира бяха на четири различни настилки и се играха с четири различни топки, а това за един тенисист е много трудно. Дори Надал и Мъри се оплакаха. Вие как го понесохте?

- Много е тежко да се играе на четири настилки с различни топки, но се опитвам да не мисля за това, въпреки че рамото ме боли първите два дни. И не само мен. Следващият сезон ще направя няколко турнира на клей, но без да прекалявам. Ще си остана концентриран на твърди настилки.

Колко ракети Wilson минаха през ръцете ви за тази година?
- Преди, когато бях с Head, гонех рекорда на Марат Сафин по чупене на ракети, защото ги хвърлях. Сега много рядко правя такива работи. Сменил съм около 40 този сезон и съм счупил само няколко.

Официално от наградни фондове имате около 380 000 долара за сезона и общо близо половин милион. Стигат ли за пътувания?
Може и да играя в турнири с милионен награден фонд, но колко вземам, си зависи от мен. Пътувам постоянно и съм в разход и трябват спонсори. Търся спонсори. За момента нещата някак си се получават, но въпросът е как ще се развият. Засега приходите ми покриват разходите. Ако започнат по-често да ме канят на турнири, ще си намаля разходите за хотели и самолетни билети, но това си зависи от мен и успехите ми.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ЧЕТЕТЕ ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини