Варна полудя по Григор Димитров



27-10-2011 12:40 | Николай Драгиев

Най-добрият български тенисист Григор Димитров изнесе открит урок на младите тенисисти от ТК "Черно море Елит" във Варна. Гришо пристигна в морската ни столица по обяд, след завръщането си от участие в последния за годината турнир на АТР - Откритото първенство на Стокхолм, където достигна до четвъртфиналите. Въпреки това записа спад от две места в световната ранглиста и вече е номер 72. Пристигането на Гришо на кортовете в Морската градина във Варна бе истински празник за почитателите му, които го посрещнаха с аплодисменти.

От срещата с него се вълнуваха повече родителите, които бяха довели близо 50 деца - от тях най-малките бяха на по 4 години. Домакините от ТК "Черно море Елит" заедно със спонсорите от М-Тел направиха празника още по-вълнуващ, като раздадоха на малките тенисисти подаръци. Без да се бави, след като разбра каква е програмата, Гришо излезе на кортовете и започна загрявката на най-малките с подаване на топка и отиграването й с форхенд и бекхенд.

С увеличаването на възрастта на групите срещу него силата на ударите и точността на изпълненията се повишаваха, а през това време оператори и родители направиха цели фотосесии. Откритият урок завърши с кратък разбор, на който голямата звезда на българския тенис благодари на малките тенисисти и им пожела след време да си партнират заедно на международните полета.

Григор Димитров също беше подготвил подаръци за децата които им раздаде със свои автографи. За финал на срещата имаше голяма групова снимка, както и запечатани моменти на малките спортисти с голямата звезда. На специално организираната пресконференция в залата на тенис клуба "Черно море Елит" Димитров и неговият треньор и баща Митко Господинов изразиха задоволство от радушното посрещане във Варна. Григор направи и кратка равносметка за представянето си през годината, която по неговата оценка е успешна.

"Сега съм на 72-ро място в света, макар че можеше да бъде и по-добре - каза талантливият хасковлия. - Дори за известно време бях в Топ 50 на АТР", припомни той, както и факта, че миналата година бе 110-и - извън ТОП 100. Младата ни надежда за световен триумф призна, че все още има много работа след последния турнир в Стокхолм. Затова първо ще си почине, а след това започва сериозна и целенасочена подготовка главно за преодоляване на слабостите, които е допускал през сезона.

"Имаше мачове, в които бях на крачка да победя най-големите имена в световния тенис, но нещо не ми достигна. Явно още не съм достатъчно подготвен за това", призна първата ни ракета и отново акцентира, че ще заложи в подготовката си именно на тези моменти. Запитан дали ще участва на олимпиадата, той отговори, че не е запознат с регламента, но
вероятно ще бъде в Лондон

Относно пиковете и спадовете в играта си, когато бие фаворити и пада от квалификанти, той обясни, че обикновено не използва всички свои предимства срещу някои играчи. Това е в резултат на умора от дългите пътувания, липсата на време за адаптация, различните настилки и дори влажността на въздуха, а понякога зависи дори и от топките, с които се играе. Но това са неизбежни неща, коментира Гришо. Той призна, че навремето, при тръгването си към световния тенис, е бил прекомерно уверен, че ще успее.

"Тогава обаче не бях наясно с много неща. Сега вече знам какво е и какво ме очаква. Видях много, пътувах, играх, срещнах различни противници и всеки мач беше за мен нещо научено. Оценката на това, което съм натрупал като опит, е, че съм подобрил много играта си." Взел е най-доброто от срещите си с Джокович, с който е играл в Австралия, а за това, че го сравняват с Федерер, той цитира самия Роджър, който казва, че "да подражаваш на някого не значи, че ще стигнеш по-бързо до успеха". Пък и не съм го виждал да се разпъва като мен по корта, самокритично и шеговито допълни Гришо.

Той отбеляза, че в Топ 10 в АТР са по-особена група тенисисти, кото се отличават с изключителна физика. Те участват само на определени турнири, на които печелят необходимите им точки за запазване местата в ранглистата, имат повече време за релакс и дори психическата им нагласа е по-различна от останалите играчи. Затова дори когато губят от някого, който е след тях в класациите, те използват - като Джокович и Надал, различни трикове за прекъсване на играта, докато извадят от равновесие противника и му вземат почти спечеления мач.

Треньорът му Митко Господинов добави, че с всяка изминала година Гришо се изкачва все по-напред в класациите и това увеличава разходите. Важното е, че вървим напред и че няма контузии. Димитров отбеляза пък, че за него е важно да изпитва удоволствие, да се чувства щастлив от играта и когато завършва деня, да има приятното чувство на удовлетворение. В този смисъл бе поставен и въпросът дали скромността на родната звезда е плюс или минус за него в света на големия тенис, където много млади таланти бързо губят почва под краката си при толкова голямо внимание.

Господинов отбеляза, че Григор много млад се е докоснал до големите играчи, а тази година през целия сезон е бил сред топ тенисистите в света. За мен, сподели треньорът, е важно да почувства атмосферата, да усети ритъма им на подготовка и игра, да придобие от тях най-доброто за себе си. Тази година има 28 турнира и се е раздавал така, че на всеки мач е губил по 2 кг от теглото си.

Той усеща нещата и няма нужда да се прави на някой друг, който не е, категоричен беше наставникът. Що се отнася до следващата година, той планира за Григор 24-25 участия в турнири, за да пести силите му. И припомни, че тази година например последните 4 участия са били на 4 континента, на различни по вид и твърдост настилки и климат, на открито и закрито, което е много трудно бързо да се адаптираш. Но когато вече си вътре в кухнята, научаваш повече подробности и ги използваш в своя полза, беше крайният му коментар.

Добромир Радушев, "Стандарт"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини