Федерер: Надал няма нужната амбиция да бъде №1



15-02-2010 18:25 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Роджър Федерер сподели, че основната му цел през този сезон е да запази първото си място в ранглистата, пред това да направи "Голям Шлем". Така швейцарецът отговори на спекулациите, че "ще неглижира" по-малките турнири, заради тези от Шлема.

 

Според Роджър той винаги е бил по-мотивиран от основния си съперник Рафа Надал, когато става въпрос за лидерството в ранглистата.

"Няма съмнение, че ще пробвам да спечеля "Голям Шлем" този сезон. Но това не ми е основният приоритет. Ще се концентрирам върху това да остана на върха в ранглистата", закани се Федерер в интервю пред "Ройтерс".

Според маестрото от Базел Рафаел Надал си остава най-голямата заплаха за него, въпреки проблемите му с колената. Според Федерер испанецът никога не е имал същата амбиция да оглавява ранглистата.

"Когато за първи път станах номер 1 преди шест години, това беше най-великият момент в кариерата ми. Винаги съм искал да бъда на върха, особено в моментите, когато загубих тази си позиция", аргументира се световният номер 1.

"Някои хора просто не чувстват толкова силна потребност да бъдат начело. Не виждам у Рафа толкова силно желание да бъде №1 или поне не го показва."

И все пак Федерер отново разпознава Надал като най-голямата опасност за него.

"Той стартира сезона много добре. Ситуацията около него много ми наподобява това, през което аз преминах миналата година. Само защото не спечелих Australian Open започнаха да ме отписват. Убеден съм, че скоро той ще се завърне какъвто го познаваме."

"Миналият сезон бе различен и в същото време много специален за мен. Загубих в Австралия, после триумфирах в Париж и на Уимбълдън. Ожених се, родиха се бебетата", похвали се още Роджър.

На въпрос дали този сезон може да се превърне в най-силния му до момента, Федерер отговори с усмивка: "Във всеки случай започна по най-добрия начин."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини