Къде сте, вундеркинди?



16-10-2011 20:06 | Николай Драгиев

Основният редактор на Tennis.com Стив Тайнър за липсата на млади таланти в световния тенис, които оставят отпечатък върху играта още преди да са навършили 20 години.


А беше време в тениса, когато подобно на шахмата и гимнастиката, той бе територия на млади суперталанти. Огромните средства, които се вляха в тениса, когато той стана професионален спорт през 70-те години, вдъхновиха цяла "подрастваща вълна", която бе готова да посвети на него своето тяло и душа.

Всичко това остави и голямо количество състезатели, които останаха в историята с печални истории. Част от тях получиха тежки травми още в началото, а други не издържаха на напрежението - спомнете си Дженифър Каприати, Трейси Остин.

При мъжете още преди да навършат 20 години с гръм и трясък се появиха Бьорн Борг, Джон МакЕнроу, Борис Бекер, Андре Агаси, Пийт Сампрас и Рафаел Надал. Те воюваха на най-високо ниво още от началото на своята кариера и често печелеха своите първи титли от Големия шлем преди да са станали на 20 години. Малко по-късно на сцената се появи Роджър Федерер, който на 18 години все още не бе част от топ 10.

Рафаел Надал е последният вундеркинд. През 2005-а той стана последният тийнейджър, спечелил турнир от Големия шлем. Година по-рано същото стори Мария Шарапова при жените. Сега подобни постижения се получават по-често в края на кариерата на тенисистите. През 2011-а Ли На и Саманта Стосър, които са по-близо до 30-годишнина, спечелиха за първи път някой от турнирите от топ 4.

В момента в женския тенис цари нестабилността и всеобщото изравняване на силите, докато ерата на "железните деца" като Щефи Граф, Моника Селеш и сестри Уилямс, бе заменена с момичета като Петра Квитова и Ана Иванович. След като спечели "Ролан Гарос" през 2008-а Иванович най-вероятно ще остане само с тази голяма титла.

Тези, които притежават мощни удари печелят по-големите турнири, но точността в изпълненията липсва. Стабилни състезателки като Каролина Вожняцки се представят добре и трупат точки за ранглистата, но в турнирите от Големия шлем, просто нямат шансове. За да намерим новата Щефи Граф трябва да смесим възможностите на Вожняцки и Квитова. Младите играчи имат проблем да намерят този баланс. В момента изглежда в женския тенис е невъзможно силата да бъде примесена и със стабилност.

Младите момчета имат други проблеми - техният път към върха е значително по-труден. В момента настоящите таланти се придвижват напред с малки стъпки, а не като Бекер, който спечели Уимбълдън на 17 години. Последният, който спечели на 20-годишна възраст турнир от Големия шлем, е Хуан Мартин дел Потро. Той обаче бе повален от тежка травма след това. През 2011-а година най-талантливият младок Григор Димитров с големи усилия се добира до основната схема на турнирите от ATP. Бекер би се присмял на подобно нещо, но за днешните стандарти това е голям напредък. През 2012-а година Димитров надали ще успее да премине първите кръгове на повечето по-големи турнири.

Тенисът става място за по-възрастните състезатели. Дали това е за добро? Хубавото е, че е по-малко вероятно играчите да "прегарят" в ранните стадии от техните кариери. Но почитателите на играта искат да виждат млади лица, жадни са за нови шампиони, за да виждат че тенисът се развива динамично. Първите четирима в световната ранглиста са великолепни, но ако тяхната доминация продължава, в един момент ще се получи момент на застой. На Australian Open видяхме младото поколение в действие - Димитров, Александър Долгополов, Милош Раонич, Райън Харисън и Бърнард Томич. Но и те, както и при жените, имаха доста неудачен сезон като цяло. Думата "нестабилност" се отнася за тях с пълна сила.

Ако приемем, че феноменът с появата на вундеркинди действително се е изчерпал, то феновете на играта определено могат само да съжаляват. Няма нищо по-интересно от появата на ново лице, което да преобърне нещата с главата надолу, както направи Надал през 2005-а. Той се утвърди на второ място и остана там дълго. В момента ми е трудно да си представя подобно нещо. Ако тенисът престане да бъде територия на млади гении, то той ще загуби нещо важно - чувството за обновление, нови надежди и непредсказуемост.

Наскоро Милош Раонич, направил най-големият пробив през годината, се завърна след лечение от травма. Той спечели един мач в Токио и се изправи срещу Рафаел Надал. Очакването за нещо повече бе за кратко. Надал, последният тенис вундеркинд, спечели без проблеми в два сета.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини