Стефан Цветков: Годината за българския тенис е успешна



13-10-2011 11:34 | Станко Димов

В края на дългия сезон от Tennis24.bg се свързахме с президента на родната федерация Стефан Цветков, който сподели мнението си за изминаващата година, постигнатите резултати в нея и очакванията си за идния сезон. Цветков говори също за историческото домакинство на България на "Турнира на шампионките", както и поканата за участие в турнира за смесени двойки "Хопмън Къп".

- В края на тенис сезона е време за равносметка. Как виждате изминалата година за българския тенис?  Успяхте ли да постигнете набелязаните цели и за какво не остана време?
- 2011 година наистина се оказа успешна за българския тенис. Безспорно, вниманието най-често се фокусира върху постигнатото от Цветана Пиронкова и Григор Димитров, от Диа Евтимова,  Елица Костова и Димитър Кутровски, но също толкова радващи са успехите на по-малките и юношите.

От особено значение през изминалата година бе и стартът на най-големия ни проект - Българският национален тенис център "Карлсберг". Смятам, че още от самото начало успешно реализираме концепцията за неговото развитие и първите положителни резултати са вече налице!

 

Особено важно е, че успяхме да съберем добър треньорски екип, който не се задоволява с постигнатото и продължава да се развива. Не спираме да привличаме в екипа си нови хора, доказани професионалисти. Резултатите са наистина окуражаващи – изпълняваме успешно своите приоритети, осигуряваме възможност всички национални състезатели от различните възрастови групи да провеждат подготовката си на едно и също място, даваме възможност и на много други състезатели да тренират, провеждаме редица международни прояви. Продължаваме да работим активно и с клубовете в цялата страна – не бива да забравяме, че в тях израстват бъдещите ни таланти. Наистина една успешна година, но ни очаква още много работа!

- Българският национален тенис център наистина е основополагащ за развитието на състезателите от всички възрастови групи. Какво предстои да се изгражда и какви са плановете за развитието му?
- Всъщност ние още от самото начало непрекъснато работим по подобряването на базата. Много по-сериозни усилия предстоят още от тази есен – предстои ни да започнем реализацията на цялостно обновяване на комплекса. Имаме отличен архитектурен проект, с чието изпълнение базата ни ще придобие наистина европейски вид. Поставили сме си за цел да реновираме изцяло съществуващата инфраструктурата, за да осигурим на Националния тенис център условия, от които всички да са доволни и да отговарят на нашите цели. Нашата амбиция е да го превърнем в място за провеждане на авторитетни и значими прояви.

- В другите спортни федерации често имат оплаквания от липса на подкрепа от спортното министерство и държавата като цяло. Вие как оценявате работата на БФТ с държавните институции?
- Мисля, че целите, които стоят както пред Българска федерация тенис и държавата, в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта, са едни и същи – успешното развитие на българския спорт. В това отношение намирам, че взаимоотношенията ни са много добри. Ние обаче нямаме навика да очакваме помощ на готово – изградили сме успешен модел по привличане на инвестиции в българския тенис. Българска федерация тенис е пример за това, как могат да се привличат спонсори. Задачата ни като федерация е да ръководим развитието на нашия спорт, а това включва и успешната работа по финансирането му.

Опитваме се да сме гъвкави и иновативни, да създаваме интерес у бизнесмените, да привличаме младите хора да спортуват. Успехите ни са плод на дългогодишно партньорство с големи фирми. Радвам се, че интересът на нашите партньори не отслабва, а подкрепата от тяхна страна нараства с всяка измината година. Една от основните ни задачи е подкрепата за клубовете – ето защо се стремим да поемаме част от дейностите, които могат да са им в тежест и те се затрудняват да поемат.  Това е и една от задачите, които трябва да решава Националния тенис център – той съществува, за да помага и на клубовете ни. Ето защо е от изключително значение за развитието на нашия спорт.

- Всички тенис фенове се вълнуват от предстоящия догодина "турнир на шампионките" на WTA, който ще се проведе в новата "Арена Армеец". Това е изключително постижение за българския спорт като цяло. Как протича подготовката за подобно мащабно мероприятие?
- Работата по организацията започна отдавна. Година преди старта  на самото събитие имаме изграден и функциониращ маркетингов план. Вече създаваме екипа, който ще реализира това амбициозно начинание. В непрекъснат контакт сме с WTA - имахме конферентни връзки с Пекин, екипът на WTA в Лондон работи в наша подкрепа, всички структури на WTA отговорни за реализацията на подобен мащабен проект ни оказват пълно съдействие. Софийският турнир вече се промотира по целия свят. Считам, че ефектът за София и България ще е огромен. Радвам се, че и държавата го осъзнава и ни оказва пълна подкрепа. Това ще бъде солидна реклама за България, която ще продължи цели 3 години.

Дори мисля, че можем да дадем повече – чрез Цвети Пиронкова и тениса, ние можем да подкрепим усилията на Софийска община в кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година – нещо, което се прави в цял свят в подобни случаи – спорт и култура вървят заедно, ръка за ръка.

- Турнирът на WTA е наистина страхотна проява. Мислите ли в по-дългосрочна перспектива за подобен турнир и при мъжете. С новата "Арена Армеец" изглежда, че почти няма форум, който да не може да бъде приет за домакинство?
- Да, турнирът наистина е отлична проява и е от голямо значение за нас. Смятам че и инетресът на спонсорите вече е налице, а един такъв турнир не може без тях.  На въпроса ви за мъжкия турнир – в следващите 2 години няма да можем да организираме проява от такъв ранг, но не бива да го изключваме като вариант. Ще мислим и работим в тази посока. Трябва да се справим успешно с предстоящото предизвикателство, да докажем възможностите си и тогава да продължим напред.


- Вече имаме официална информация, че Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще участват на турнира за смесени двойки "Хопмън къп" през януари. Това е поредно признание за тях, но как всъщност се стигна до поканата към тях? Преди година също имаше такъв вариант, но тогава не се получи.
Участието ни в "Хопмън къп" е отличен начин да изпратим старата и посрещнем новата тенис година – знаете, че турнирът стартира на 31 декември и продължава до 7 януари. Ето още една проява, чрез която България ще бъде представена на целия свят. Още едно потвърждение,  че България присъства на картата на големия тенис!  Поканата дойде най-вече заради силното представяне на Цвети и Григор в последните две години. Това беше и най-силният ни аргумент, с който спечелихме правото на участие. Надявам се, че в трудните мачове срещу Чехия, САЩ и Дания нашите състезатели ще дадат най-доброто от себе си! Всеки техен успех е не само реклама за България, а стимул за стотици деца и юноши да извървят техния път към големия тенис.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини