Истинският номер 4



07-10-2011 23:55 | Николай Драгиев

От Питър Бодо, Tennis.com

Преди дни определих Анди Мъри като четвъртия играч сред карето от асове на върха в ранглистата на ATP. Така бе поне в последните няколко години.

Трябва да се отбележи, че Мъри е достигал най-много до номер 2 през август 2009-а. Там той остава само три седмици. Последният път, когато Мъри се намеси в спора между Роджър Федерер и Рафаел Надал бе през февруари 2010-а, когато достигна до номер 3, но отново за само две седмици.

Познайте какво? Мъри в момента дефакто е номер 3 в ATP ранглистата през 2011-а. На практика Роджър Федерер вече се смъкна до четвърто място в ранглистата за сезона, но в "официалното" подреждане все още е трети. Това се дължи на факта, че ранглистата се прави на базата на последните 12 месеца, а не на календарната година.

До момента през сезона Мъри е очевидният номер 3. Той има 5700 точки или 515 повече от Федерер. Предстоящият "Мастърс" в Шанхай ще бъде важен и за тази битка. Миналата година Мъри надигра Федерер във финала. През тази Федерер дори няма да играе. Това означава, че той автоматично губи 600 точки. Така дори Мъри да не защити титлата си и отпадне в първи кръг, той ще остане пред Федерер в ранглистата през сезона.

От всичко това стигам до заключението, че Федерер не се притеснява особено от това на кое място ще завърши в ранглистата и колко точки има да защитава. В изказванията си Федерер често признава, че играе за най-големите трофеи, а не толкова заради наградните фондове или ранглистата. Важното в случая е, че тези фактори вече по никакъв начин не са от определящо значение за него. Поне в момента не изглежда вероятно Федерер да има шанс да добави на сметката си още седмици като номер 1.

Осъзнавате ли, че Федерер изостава от рекорда на Пийт Сампрас (286 седмици) само с една единствена седмица? Това е един от най-великите рекорди в историята на спорта, а другият подобен, който убягва на Федерер, е за завършване на година като лидер. Пийт Сампрас води и тук с шест такива сезона.

За Федерер годината може да бъде определена като слаба единствено по неговите стандарти, които установи. Сигурно е, че от голямо значение вече е неговата възраст, както и Новак Джокович. Но няма логично обяснение за някои от разочарованията през 2011-а.

Федерер не успя да спечели нито един турнир от Големия шлем за първи път от 9 години. Или иначе казано от 2003-а, когато триумфира за първи път на Уимбълдън. И въпреки това рекордът му от титли в най-престижните турнири остава като мечта за всеки друг професионалист. Той стигна до два полуфинала (Australian и US Open), където загуби от Новак Джокович, който пък постигна един от най-величествените сезони изобщо.

На "Ролан Гарос" Федерер прекъсна серията от 43 поредни победи на Джокович, преди да загуби във финала от своя основен конкурент Рафаел Надал, който по това време още беше номер 1. Загубата от Жо-Вилфред Цонга на Уимбълдън определено бе болезнена, както и тази от Джокович на US Open, когато той пропусна два мачбола на свой сервис. Всички тези моменти могат да се превърнат в повратни точки в кариерата на Федерер.

Солидните резултати на Федерер и споменатите разочарования обаче не се оказаха достатъчни за него, за да проджъли да се бори с Надал и Джокович. Федерер е спечелил до момента през сезона само един турнир - ATP 250 в Доха. Най-силният играч, който победи там бе Цонга, тогава 13-и в ранглистата.

Мъри, за сравнение, имаше година на върхове и падения, но успя да играе един финал и три полуфинала в турнирите от Големия шлем. Той загуби от бъдещите шампиони в Австралия и Франция (Джокович и Надал), а в останалите два случая бе победен от Надал. Освен това спечели един "Мастърс 1000" в Синсинати и два ATP 250 турнира.

В момента Мъри е в серия от 18-1 от август насам и това по всичко личи ще му осигури позицията на номер 3 в света, а Федерер ще отстъпи четвърти. Това ще бъде поредният повод за Федерер да се постарае да се възползва по-често, за в бъдеще, от възможностите, които му се откриват.

И също така се надявам, че той винаги ще си напомня, че не дължи нищо на никого.   




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини