Цонга отново победи Григор Димитров



04-10-2011 12:01 | Станко Димов

Григор Димитров напусна силния турнир от категорията ATP 500 в Пекин, след като в първи кръг загуби с 6:7, 5:7 от водача в схемата Жо-Вилфред Цонга. Срещата между двамата продължи близо два часа, а първата ни ракета за пореден път се представи повече от достойно срещу силния си съперник, но отново завърши двубоя на губещата страна.

Освен това сблъсъкът бе седми на Григор Димитров срещу играч от челната десетка, срещу какъвто той все още няма победа. За участието си в надпреварата той няма да вземе точки за ранглистата, като ще трябва да се утеши с $14 710 от наградния фонд. Следващият турнир, на който ще видим Григор Димитров ще бъде "Мастърс 1000" в Шанхай.


Двубоят на централния корт в Пекин започна много силно за българина, който още в първия гейм стигна до две точки за пробив, които за жалост не бяха реализирани. Впоследствие се оказа, че това ще бъдат единствените точки за пробив в целия сет. Цонга и Димитров показаха отлична игра при сервис, като особено впечатляващо бе представянето на българина, който за цял сет загуби едва 3 точки в сервис-геймовете си.


Далеч по-равностойни и оспорвано бе на корта, когато на сервис е Цонга, но за жалост французинът не трепна и логично се стигна до тайбрек. В него по-малко грешки допусна Цонга, а Гришо на няколко пъти не отигра правилно в спечелени ситуации. Цонга реализира втория си сетбол за 7:5 точки.


Злощастно загубеният тайбрек явно оказа най-вече психологическо влияние върху Димитров, от чиято перфектна игра в началото на втората част нямаше и следа. Българинът не изглеждаше на себе си и след много слаб гейм допусна пробив и затвърждаване, което доведе до пасив 0:2.


За радост Димитров не загуби надежда и търпеливо продължи да чака своя следващ шанс. Той дойде в шестия гейм и този път Цонга сгреши, допускайки пробив и изравняване на резултата – 3:3.


Вместо да се стигне до втори пореден тайбрек, Цонга проби за 6:5 и след това не допусна ново колебание и приключи двубоя в два сета - 7:6, 7:5.

Двубоят бе трети между двамата  в рамките на този сезон, а победата трета за Цонга (след Ротердам и Уимбълдън).




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини