Тони Надал: Рафа остава основна заплаха за Федерер



Тони Надал: Рафа остава основна заплаха за Федерер
Свързани играчи
12-02-2010 19:07 | Николай Драгиев

Чичото и личен треньор на Рафаел Надал - Тони за пореден път коментира бъдещето на своя възпитаник в дълго интервю за "Евроспорт". По-конкретно, той призна, че е карал Рафа да играе с лявата ръка, когато бившият номер 1 в света е започвал да тренира, въпреки че иначе дясната му е по-силна и сега съжалява затова. Според Тони Надал е напълно възможно Рафа отново да се върне на върха и да доминира над останалите, подобно на Федерер.


- Сред трите основни компонента в играта на Рафа - техника, физическа форма и психика, кой е най-проблемният в момента за него?
- Физическата форма. С техниката и с психиката Рафа е добре. Ние трябва да работим върху формата му, защото това е най-важното.

- Има ли промяна в стила на игра на Рафа, като че ли той в момента играе по-защитно..
- Той е променил стила си на игра въпреки, че му бе много трудно. Сега още се адаптира към него. Мисля, че психиката е неговият коз, така че той е в състояние да свикне с този стил. В крайна сметка е ясно, че Рафа е специалист на клей и това трудно може да се промени.

- Ако изключим Надал, кой е в състояние да свали Федерер от първата позиция в света?
- Винаги съм мислел, че Джокович е основен претендент за тази роля. Въпреки това, сега виждам, че Мъри и Дел Потро също имат добри позиции да се борят за първото място в света. Това обаче не значи, че изключвам Новак от този списък, напротив.

- Сервисът е един от основните проблеми на Рафаел, работите ли по неговото подобряване?
- Тенисът като цяло претърпя сериозни изменения. В момента, почти всеки противник може да демонстрира класни удари. По отношение на сервиса, Рафаел е затруднен от факта, че сервира с лявата ръка. Просто другата ръка му е по-силна. Още като малък го накарах да играе с лява ръка, а сега установявам, че щеше да е по-добре да сервира с дясната. Все пак работим върху този компонент и се надяваме да го подобрим до края на сезона.

- Днес никой не се съмнява, че Надал има две слабости - Слабото сервиране на твърди кортове и контузиите. Как смятате да се справите с това?
- Лекарите се стремят да гарантират на Рафа, че ще бъде напълно здрав. Казвал съм много пъти, че той има проблеми с ходилата и трябва да носи специални стелки. Тези стелки на свой ред предизвикват смущения из цялото му тяло обаче. Трябва да преодолеем и този проблем.

- Смятате ли, че Надал е фаворит за предстоящия Ролан Гарос?
- Бих искал да е така. Очевидно е, че той ще бъде един от фаворитите заедно с Федерер, Джокович и дори Вердаско.

- На кои турнири до Уимбълдън можем да видим Надал?
- Планираме турнирите на клей, на които участва Рафа да са почти същите, каквито бяха през миналата година. Ще започнем с Монте Карло, а после Барселона, Рим, Мадрид и накрая Париж. След това, ако нещата вървят ще видим какво ще следва по нататък.

- Може ли някога Рафа да разчита на победа на US Open?
- Да, той има добри шансове да спечели в Ню Йорк. Той вече е печелил подобни големи турнири на хард, както и Олимпийските игри в Пекин.





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини