Déjà vu: Джокович с потресаващ обрат срещу Федерер



10-09-2011 23:54 | Николай Драгиев

Световният номер 1 Новак Джокович се класира за своя трети финал на US Open. Сърбинът направи потресаващ обрат от 0:2 сета срещу Роджър Федерер в полуфиналите на надпреварата с 6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5.

С победата си Джокович стана вторият играч след Рафаел Надал, който има 10 или повече победи над бившия номер 1 и носител на 16 титли в Големия шлем.

При всички положения загубата от Цонга на Уимбълдън и това поражение от Джокович може да се причислят към най-тежките в кариерата на Федерер, който въпреки това показа невероятно ниво на игра.

Въпреки това - за първи път от 2002-а година Федерер остава без нито една титла в турнирите от Големия шлем.

"Това е победата на годината за мен. Да обърна мача срещу Роджър от 0:2 е невероятно," заяви Джокович.

"При мачболите миналата година удрях по същия начин, както и тази. Ако влезе, влезе, ако не губя. Усетих подкрепата на публиката. Това е най-големият стадион за тенис, турнирът наистина е специален. Неописуемо е," допълни той.

СНИМКИ ОТ МАЧА!

Първият сет между двамата тенис титани бе крайно равностоен. И развитието на самата среща, и резултатът в края обаче бяха точно копие на битката между двамата на "Ролан Гарос". Без нито една точка за пробив пред двамата логично се стигна до тайбрек. Джокович допусна някои неточности, включително направи двойна грешка и се озова в позиция да спасява 3 сетбола при 6:3 за ФедЕкспрес.

Световният номер 1 показа класа и с не малко късмет успя да отрази сетболите с печеливши удари. Той отрази и четвърти сетбол при 7:6, но там свършиха силите му. Федерер направи фантастично изпълнение от бекхенд и получи пети сетбол, който реализира - 7:6(7).

Взел аванс в резултата, Федерер започна да играе още по-уверено. Още във втория сервис гейм на Джокович след почивката, той бе пробит и швейцарецът дръпна с 3:1. Последва "традиционен" спад в действията на Федерер, който бе използван максимално от Джокович и резултатът стана 3:3, с което интригата за втората част, се върна.

Нищо подобно не се случи, тъй като Федерер играеше под пълна пара. Той проби на нула Джокович по начин, който възхити целия централен корт "Артър Аш". С този аванс, Федерер не допусна нови колебания и поведе с 2:0 сета след 6:4.

Пълният обрат започна още с началото на третия сет. Джокович поведе бързо с 3:0 и не даде никакъв шанс на Федерер да се върне в играта с 6:3.

Още по-убедителен бе сърбинът в четвъртия сет, в който направи цели два пробива за успеха с 6:2. Джокович заигра невероятно силно, а в същото време Федерер нямаше ресурс да продължава да ниже уинъри, както в първите два сета. Освен минималното количество непредизвикани грешки, Джокович реализира и над 80% първи сервис, което бе убийствено.

Истинска класика бе петият сет. В него Федерер влезе с доста лошата си статистика за изиграни мачове в пет сета, която е най-слаба от топ играчите в момента. Джокович пък имаше само един обрат от 0:2 и то преди година срещу Троицки през 2011-а.

Неочаквано лесно Федерер проби на нула след куп грешки на Джокович и при 5:3 сервираше за мача. Всичко вървеше по ноти и при 40:15 Федерер имаше два мачбола. Спомените от преди година се завърнаха със страшна сила...

Джокович спаси с наглед налудничав ретур-уинър първия мачбол, а след това се справи и с втория. Малко след това Федерер предаде гейма с двойна грешка, която бе символична за психологическото му състояние.

До края на мача Федерер бе бледа сянка на себе си, напъллно предал се и нямащ нищо общо с играча от първите два сета. Той просто връщаше топката в корта, но бе видно, че се бе предал пред кипящия от увереност Джокович. Така за втора поредна година Джокович спаси два мачбола и надви Федерер в петия сет със 7:5.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини