"А-Род" навърши 29 години



"А-Род" навърши 29 години
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
30-08-2011 16:20 | Станко Димов

Андрю Стивън Родик, или по познат като Анди Родик, днес навършва 29 години. Бившият №1 в света се надява личният празник да повдигне самочувствието и увереността му на корта и той да се представи подобаващо на домашния US Open. Родик остава в историята като един тенисистите с най-добър начален удар. Именно той държеше в продължение на 7 години (2004-2011) рекорда за най-бърз начален удар – 155 мили в час (постижението му беше подобрено от Иво Карлович през март 2011).


Най-големият си успех на корта Родик пожъна в края на сезон 2003. Тогава, в интервал от няколко седмици Анди спечели титлите от „Мастърс” турнирите в  Канада и Синсинати, както и US Open. На финала в Ню Йорк, 21-годишният тогава Родик се наложи с 3:0 сета над Хуан Карлос Фереро. Паметен в турнира обаче остава друг мача. На полуфиналите Родик се изправя срещу Давид Налбандян и изостава с 0:2 сета, но в крайна сметка с помощта на публиката стига до крайния успех.


В следващите години Родик остава изцяло в сянката на Роджър Федерер, от когото губи редица финали на силни турнури, в това число 3 пъти на Уимбълдън и още веднъж на Us Open. Въпреки, че двубоите срещу Федерер почти никога не са завършвали с успех за американеца, Родик винаги е демонстрирал (както и Федерер) огромен респект към съперника. „Да, знаех как да го победя. Просто трябваше да прескоча мрежата, да отида в неговата половина на корта и да му счупя дясната ръка”, сподели със завидно чувство за хумор Родик след една от загубите от швейцарския маестро. 


През 2007-ма година Родик повежда родината си САЩ към триумф в неофициалното световно отборно първенство за Купа „Дейвис”.


Освен с отличията на си на корта, „А-Род” печели симпатиите на милиони фенове по света с уникалното си чувство за хумор. Разбира се, както приляга на играч от неговия калибър, Родик се занимава активно и с благотворителна дейност, като от години има своя фондация.


В личен план Родик също има с какво да се похвали. От няколко години насам той е в брак с модела Бруклин Декър, която освен с връзката си с тенисистка се прочу и със секси сесията си за Sports Illustrated.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини