Димитров остана на точка от победа над Долгополов



24-08-2011 23:00 | Станко Димов

Григор Димитров не успя да поднесе изненада и да се справи с третия в схемата Александър Долгополов в спора между двамата за участие на четвъртфинал на турнира Уинстън-Салем. След повече от два часа игра българинът отстъпи с 4:6, 6:1, 6:7 (7) и напусна турнира. Димитров спокойно може да съжалява за отпадането, тъй като в тайбрека на третия сет получи мачбол, при 6:5 и сервис на Долгополов, но украинецът не трепна.
 

Като цяло двамата предложиха „странен” двубой, в който имаха своите моменти на върхове и падения. 22-ият в света Долгополов изигра отличен първи и трагичен втори сет, а в заключителната трета част силите на корта бяха изключително изравнени. В крайна сметка обаче една грешка при форхенд за Григор при 7:7 в тайбрека се оказа фатална и българинът напусна турнира.


Въпреки достигането до трети кръг в Уинстън-Салем Димитров няма да прогресира в ранглистата, след като не успя да защити спечелените от миналата година точки.
Двубоят на централния корт започна със сервис на българина. Димитров спечели първия си гейм, след което достигна до 0:40 в подаването на Долгополов. Гришо получи допълнителен бонус, тъй като в този момент украинецът игра без първи сервис.

 

И вместо да удвои аванса си, Димитров сбърка елементарно няколко ретура и допусна украинецът не само да стигне до равенство, но и да спечели подаването си. Наивно пропуснатият пробив се отрази ужасяващо върху представянето на Димитров до края на сета. Още преди първата пауза той бе пробит, при това на 0, а от другата страна на корта Долгополов показа защо е №22 в света.

 

Украинецът се разигра и рязко покачи показателите си, като до края на сета почти не загуби точки в сервис-геймовете си. На противоположния полюс бе представянето на Димитров, който като по чудо не допусна нов пробив, с който тотално да убие интригата. В крайна сметка - 6:4 за Долгополов.


Гришо започна разочароващо и втория сет, като допусна пробив още в първия гейм. В този момент изглеждаше така сякаш интригата в мача е приключила и до края 22-годишният украинец няма да има проблеми да се класира за следващия кръг. Нищо подобно обаче. За радост Долгополов регистрира огромен спад в играта си. Дългокосият състезател почти не вкарваше топка в корта, без значение дали сервира или посреща. Григор Димитров не почака втора покана и се възползва максимално добре от "подаръците" на съперника, записвайки 6 поредни гейма на сметката - 6:1 за българина и мачът започна отначало.


Серията по поредни геймове за Димитров бе прекъсната в началото на третия сет, когато с не малка доза късмет и няколко спасени брейк-пойнта, Долгополов взе подаването си. В тези моменти ясно си пролича, как Димитров не бърза да завърши топката, а се стреми да остане максимално дълго в разиграванията, което на моменти изнервяше сериозно Долгополов и украинецът не се колебаше да захвърли ракетата на земята в сличай на "безпомощност".

 

В течение на двубоя обаче №22 в света стабилизира много играта си. Много труден и важен за Димитров се оказа осмият гейм, когато Долгополов на три пъти получи шанс да поведе с 5:3, след което да сервира за мача. И в трите случая обаче първият сервис на Гришо свърши отлична работа и го измъкна.


В крайна сметка в заключителната част до пробиви не се стигна и двамата трябваше да определят победителя след тайбрек. При 6:5 Димитров стигна до мачбол, но при сервис на Долгополов украинецът не сгреши. Малко по-късно ролите се размениха, но този път Димитров остана в мача. В крайна сметка при 7:7 нашето момче допусна глупава грешка, след което бе наказан от опитния си съперник.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини