Шампионското завръщане на Серина Уилямс



15-08-2011 16:26 | Станко Димов

Усмивката се върна по лицето на Серина Уилямс. След като бе извън корта близо година, а в даден период не се знаеше дали изобщо някога ще пак ще играе, американката се завърна с гръм и трясък в женския тенис. Една бърза справка от последните няколко седмици ни кара сериозно да се замислим дали именно Уилямс не е големият фаворит за US Open – най-голямата цел на всички топ състезатели до края на годината.


Всичко започна в началото на юни в Ийстбърн, когато се състоя дългоочакваното завръщане на корта на Уилямс. Съперник на американката беше нашата Цветана Пиронкова, която определено не изживяваше най-добрите си периоди в кариерата. С леко пренебрежително поведение, Уилямс с бавна крачка излезе на корта, отиде до своето столче и нагло накара съперника и главният съдия да я изчакат да извади ракетата си, да завърже маратонките и да стъпи на корта.

 

Изпълнението се повтори по същия начин и на следващия ден, когато американката се изправи срещу световната №3 тогава Вера Звонарьова. Рускинята, също като Цвети Пиронкова, трябваше да изчака търпеливо съперника да се сети, че е време да излезе на корта. С това си поведение сякаш още тогава Серина Уилямс даде ясно послание – „бавно но сигурно, точно както вървя сега, се завръщам и скоро всички ще се съобразявате с мен”. И точно това се случи.

 

Бавно, но сигурно американката навлизаше във форма. Разбира се никой не очакваше от нея да спечели в Ийстбърн, след като не бе играла една година. Равносметката там беше добра – два мача, една победа и най-важното: 6 изиграни сета. След толкова дълга пауза Серина нямаше сили за повече, но и нямаше нужда от повече. В Ийстбърн тя просто трябваше да свери часовника, да види за тази една година как са се развили другите, да разбере къде точно ще бъде мястото й сега.


На Уимбълдън Серина Уилямс за първи път от доста години не бе сред големите фаворити. Всички погледи бяха насочени към Мария Шарапова, която през тези месеци впечатляваше с формата си. Традиционно големи очаквания имаше към световната №1 Каролина Вожняцки, която така и не може да превъзмогне себе си и да спечели заветната първа титла от Шлема. Вера Звонарьова и Виктория Азаренка също се надяваха да минат на следващото ниво и да покорят за първи път турнир от четирите големи. Като прибавим към тях и китайката Ли На, която в Шлема сякаш става друг състезател, то за Серина нямаше място сред фаворитите. И тя го знаеше.


Три победи и място на осминафиналите обаче никак не бе слабо постижение за Серина Уилямс. Нова доза игрови ритъм, при това в турнир от Шлема и още няколко двубоя на сметката си. И тази мисия бе изпълнена. Най-хубавото за Серина обаче дойде след Уимбълдън. Тя изпадна от Топ 100 на ранглистата, което сякаш и даде необходимата доза спокойствие, за да може да се концентрира. Традиционно огромното напрежение върху състезателките от Топ 10 вече не засягаше американката, която от своя страна не спираше да повтаря: „Искам само да играя, за мен е победа, че отново съм на корта. С всеки изминал ден се чувствам по-добре. С всеки изминал мач се чувствам по-силна, а с всеки изминал турнир ще става по-уверена”. 


Без да бъде пророк, Уилямс едва ли е предполагала колко бързо ще се върне увереността й. В края на юли в Станфорд тя извървя пътя към първата титла за повече от година, при това побеждавайки много силни опонентки като Мария Шарапова, Забине Лизицки и Марион Бартоли (бел.ред. без да загуби сет срещу въпросните състезателки).


По безкрайно любопитен начин пък започната „Роджърс Къп” в Торонто преди седмица. Само в рамките на два, три дни, при това първите за турнира, някои от големите фаворитки бяха аут. С всеки изминал ден пътят на Серина Уилямс се почистваше и трофеят започна да блести право в очите й. Въпреки колебанията в някои срещи, когато дойдоха полуфиналите и финала Серина отново смени предавката. Тя помете две състезателки от Топ 10, пак без да загуби сет, и записа 11-ата си поредна победа. Какво завръщане у дома, нали?


Сега предстои Синсинати, където Серина отново ще играе. Предвид напрегнатите последни няколко седмици няма да е изненада, ако американката не стигне дори до заключителната фаза. Това сега няма значение за Уилямс. Най-важното за нея е, че тя си върна увереността и знае, че може да победи всеки навсякъде. Знае, че другите отново ще трябва да се съобразяват с нея, дори и да не е в челото на ранглистата.


И ако вземем думите й след титлата в Торонто, че се е върнала на корта защото й трябвали малко пари след тежката последна година, то не трябва да се изненадваме, ако Уилямс вземе най-тлъстия чек на US Open след няколко седмици. Къде на шега, къде на сериозно, Серина се превръща в най-големия фаворит за титлата в Ню Йорк.

 

СТАНКО ДИМОВ




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини