Изящният Федерер на 30



08-08-2011 04:27 | Николай Драгиев

Най-изящният и успешен тенисист в историята Роджър Федерер днес навършва 30 години. Въпреки напредналата си възраст швейцарецът продължава да бъде водеща фигура в световния тенис и към момента отстъпва единствено на играещите изумително Рафаел Надал и Новак Джокович.

Постиженията на Федерер тепърва предстои да бъдат анализирани и оценявани, но някои от тях изглеждат внушително и преди той да е завършил активната си кариера. Маестрото от Базел е бил номер 1 в света в продължение на 237 последователни седмици, което е абсолютен рекорд. Федерер, Агаси и Надал пък са единствените трима играчи, спечелили всички турнири от "Големия шлем" на три различни настилки.

Федерер е постигнал безпрецедентните 23 поредни полуфинала на турнири от "Големия шлем", а серията му от 29 четвъртфинала продължава. От Уимбълдън 2005-а до Australian Open 2010, Федерер достига 18 от 19 възможни финали.

Макар за повечето спортисти достигането на 30-годишна възраст да е началото на края на техните кариери, не така мисли Федерер. Швейцарецът винаги е планирал своите действия в дългосрочен план и смята да остане на корта още поне няколко сезона и то на възможно най-високо ниво.

Основният въпрос за феновете на Федерер е дали той ще успее да спечели още няколко титли от "Големия шлем", където е рекордьор с 16 купи. В историята има сравнително малко състезатели, успели да го сторят след 30 години. Сред тях са Джими Конърс и Андре Агаси по два пъти и Пийт Сампрас с 1 титла.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини