Джокович на пътя към вечен рекорд



29-07-2011 14:35 | Николай Драгиев

С наближаващата нова порция големи турнири всички погледи отново са вперени в световния номер 1 Новак Джокович и невероятните му изяви през 2011-а година. Наглед изглежда невъзможно, но сърбинът има възможност да реализира постижение, което няма аналог в съвременната история на играта.

До момента през годината Джокович е в серия от 48:1. Единственото поражение дойде от Роджър Федерер в полуфиналите на "Ролан Гарос" след страхотен четирисетов двубой.

До края на сезона Джокович ще участва на осем турнира, включително заключителния "Мастърс" и Купа "Дейвис". Потенциално той може да спечели още 44 мача. Това би значело, че ще завърши сезона с невероятни показатели 92:1. Това би било рекорд в историята на тениса.

92:1 означава успеваемост от 98,92%. Той би могъл да изпревари Мартина Навратилова, която в изключителната за нея 1983-а година, е спечелила 86 от 87 мача. През 1989-а година Щефи Граф пък постига баланс 86:2.

Разбира се, подобно постижение за Джокович би било почти невъзможно. За целта той трябва да спечели за малко повече от месец "Мастърс 1000" в Монреал и Синсинати, а след това и US Open.

По-скоро е вероятно да очакваме Джокович да загуби поне 4-5 мача през тази година. Да, той победи пет пъти Рафаел Надал, но това не значи че винаги ще печели срещу испанеца. Хуан Мартин дел Потро набира скорост и очаква да бъде в топ форма за US Open. Роджър Федерер винаги е кандидат за титлата в Ню Йорк, а Анди Мъри е не по-малко опасен.

Почти 30 години след изумителната 1983-а година на Мартина Навратилова, нейното постижение изглежда нереално и съвършено. Единствената си загуба през тази година Навратилова регистрира срещу Кати Хорват в четвърти кръг на "Ролан Гарос". Така прекъсва и серията й от 54 поредни победи.

Шест години по-късно Щефи Граф постига баланс 86:2. Година преди това през 1988-а германката също има с какво да се похвали - 72:3. Тя печели всичките четири турнира от "Големия шлем" и Олимпийска титла. Това й постижение е наречено "Златен шлем". В този сезон Щефи губи финал в Амелия Айлънд от Габриела Сабатини, на "Ролан Гарос" пък допуска загуб от малко известната тогава Аранча Санчес-Викарио.

При мъжете най-доброто постижение притежава Джон МакЕнроу, приключил сезон 1984-а със серия от 82:3. Постижението на Джокович е досущ като на МакЕнроу. Сърбинът даже има 1 победа повече след първата половина от сезона. Интересното е, че МакЕнроу губи първия си мач за сезона във финала на "Ролан Гарос", когато води с 2:0 сета на Иван Лендъл. След това допуска грешки за Купа "Дейвис" и в Синсинати.

Вторият най-добър резултат в историята е на Роджър Федерер. През 2005-а той печели 81 срещи при 4 загуби. На Australian Open той губи в полуфиналите от Марат Сафин. След серия от 25 поредни победи, Фед отстъпва на Ришар Гаске в Монте Карло. Третото поражение идва от Рафаел Надал във финала на "Ролан Гарос". Следва серия от 35 поредни победи, преди Давид Налбандян да надиграе швейцареца в Шанхай.

Грег Барбър, ESPN




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини