Тенис-сезонът през 2007 г.



14-12-2009 23:55 | Станко Димов

Лесно предвидими бяха героите през този сезон в света на тениса. Това са Роджър Федерер и Жустин Енен. Техните постижения засенчват до голяма степен много от предишните големи шампиони. Печелейки 5 от 8-те турнира от Големия шлем, те доказаха за поредна година, че несъмнено доминират в този спорт. За аристократичен и дори префинен спорт като тениса годината беше доста противоречива, абстрахирайки се от чисто спортните прояви.

 

Това е така поради многобройните съмнения, а често и подкрепени с доказателства случаи на уреждане на мачове, серия хазартни измами свързани с тенис-мачове и не по-малко неприятните случаи на състезатели, взимащи допинг под най-различни форми. И така, постепенно тенисът се превръща в поредния „покварен” спорт, където отдавна начело са футболът, крикетът и надбягванията с коне. Пример затова е мачът между световния № 4 Николай Давиденко и неизвестния аржентинец Мартин Васало Аргуело в Полша през август, който бива изваден от големите букмейкъри. И до днес този мач се счита за нагласен, а съмненията падат главно върху Давиденко. Самият руснак, който в конкретния мач се отказа поради контузия отрича да е замесен. Тази среща обаче отприщва серия разследвания, като шампионът на двойки на Уимбълдън Микаел Лодра дори признава, че са му били предлагани пари, за да играе симулативно. Самият Давиденко, който въпреки върховото си класиране рядко получава суперлативи, за момента дори няма рекламодател на своите фланелки, превърнало се в задължителен финансов бонус за всеки тенисист.

Тенис-легендата от САЩ Били Джийн Кинг заявява в тази връзка: „Хората следват парите в спорта. През 60-те години никой не го интересуваше това, просто защото тогава нямаше никакви пари в този спорт”. Тенис организациите заявяват своите твърди позиции относно това пагубно за спорта явление, като декларират серия от тежки наказания за провинилите се. И така, първият професионалист, наказан за уреждане на мачове, става Алесио ди Мауро, който е сравнително непознат на широката публика. Неговото наказание е 9 месеца и 60 хиляди долара, като наказанието се счита за малко, тъй като той е залагал само на мачове на други тенисисти.


Годината ще се запомни и с отказването от активния спорт на изключителната Мартина Хингис. Носителката на пет титли от Големия Шлем даде положителна проба за кокаин по време на Уимбълдън. В своя защита тя твърди, че тези обвинения са напълно несъстоятелни и никога не е взимала наркотици. Разбира се това е един тъжен край за голямата шампионка, която е само на 27 години.
Друга бивша № 1 Ким Клайстерс напусна тениса без излишен шум и се отдаде на щастливия семеен живот.

На самият корт Федерер и Енен показваха при всяко излизане на корта, че определено са сред най-големите шампиони изобщо. За 3-ти път през последните четири години Федерер прибави три титли от Големия Шлем, като така те набъбнаха до 12 и това го поставя само на две титли от рекордните 14 на Пийт Сампрас. Последният, спечелил четирите турнира от Шлема в един сезон Род Лейвър, коментира представянето на Федерер по следния начин: „ Роджър притежава толкова много удари, толкова много талант в само едно тяло. Трудно е да си представим как един човек може да притежава едновременно неговите форхенди, волетата и позицията му на корта.”

Швейцарецът, който е само на 26 г. се изравни с Бьорн Борг с по пет последователни титли на Уимбълдън. Въпреки това, като изненадващи могат да се приемат едва 8-те му титли и 9-те загуби, които записа Федерер този сезон за сметка на 2006-а, когато тези показатели бяха съответно 12 и 5. Дори и това не му попречи да завърши годината като номер 1 с голяма преднина пред испанския си опонент Рафаел Надал.

За Жустин Енен годината започна изключително тежко, като тя се раздели със съпруга си Пиер-Ив Арден, но успя да завърши по триумфален начин годината засенчвайки дори Федерер със своите 10 турнирни победи. За Жустин, Били Джийн Кинг заявява, че с оглед на скромния й ръст тя трябва да бъде определена за най-големия атлет в историята на женския тенис на базата на изключителните й постижения. А като цяло в света на женския тенис не може да се пропусне завръщането на сестрите Уилямс, които спечелиха два от четирите турнира в Големия Шлем.

И така, предстои новият сезон, в който Федерер и Енен ще трябва да задържат позициите си пред изключителните млади тенисисти в лицето на Надал, Джокович, Мъри, дори Налбандян при мъжете и Иванович, Шарапова, Янкович заедно с неизбежните сестри Уилямс при жените.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини