Статистиката на хард: 1.Федерер, 2.Джокович, 3.Надал



19-07-2011 17:25 | Николай Драгиев

Както винаги в последните години трима са основните претенденти за титлата на предстоящия US Open 2011. Това са първите трима в ранглистата - Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер.

И докато световният номер 1 Джокович е считан за главния претендент, то сърбинът все още не е печелил титлата в Ню Йорк. Надал взе първата си титла през 2010 в пряк двубой срещу сърбина, а Федерер пет пъти е вдигал трофея.

Този път пред швейцареца задачата изглежда изключително трудна. Макар той да има сили да победи и Джокович, и Надал, то за да вземе 17-ата си титла от "Големия шлем", той най-вероятно ще трябва да надиграе и двамата един след друг.

Като скрит фаворит се явява и Хуан Мартин дел Потро, който в така наречените US Open серии има впечатляващите 28 победи и само 2 загуби. Той е и шампион от US Open 2009.

Какво обаче показва най-безпристраният фактор - статистиката. Роджър Федерер все още е най-успешният играч на твърди кортове. Само двама играчи в историята - Конърс и Агаси имат повече победи от него на тази настилка. Почти никой обаче няма неговия процент на спечелени/загубени срещи 469-99 (.826). Агаси и Федерер делят първото място и по титли - 45 до момента.

С 4 титли на хард през сезона и 24 победи Новак Джокович е осми във вечната класация. Сърбинът има общо 225 победи и 60 загуби.

Рафаел Надал заема 12-а позиция в класацията с 246 победи и 75 загуби, което го поставя малко пред Анди Родик и Анди Мъри на тази настилка.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини