Време разделно



11-07-2011 15:49 | Станко Димов

Две трети от сезон 2011 вече отмина и много от въпросите, зададени в началото на годината, получиха своя отговор. Обезумялата игра на балканския тигър Новак Джокович го изведе на първото място в света, при това напълно заслужено. Кой можеше да предположи преди Australian Open, че двамата големи – Федерер и Надал, ще намерят своя майстор, който ще ги бие там където ги хване. Силно и категорично – по сръбски.

 

„Серията” от 1 поредна загуба, в която бе Ноле преди Уимбълдън също има своето обяснение и може би изобщо нямаше да съществува, ако сърбинът не бе играл в продължение на 5 дни преди полуфинала на „Ролан Гарос”. Това малко или много се отрази на формата и ритъма му.


С леко приведена глава, в подножието на върха нервно тропа Рафаел Надал. Матадора не бе свикнал да губи от един и същи човек в продължение на 5 поредни пъти, при това финали! Най-силните в света никога не са били пречка за Рафа, който години наред стряскаше съня на най-добрия по онези времена Роджър Федерер. Общо взето сега Рафа разбра какво му е било на клетия швейцарец.


Като заговорихме за швейцарци, самият Федерер здраво го е закъсал. Резултатите му от началото на сезона не са слаби сами по себе си, но са трагични по отношение стандартите, наложени от ФедЕкспрес. Един обречен финал на „Ролан Гарос” и...май това е всичко (за перфекционистите ще отбележа и титлата в Доха, но едва ли тя може да успокои и най-верните фенове на швейцареца).


В момента Новак Джокович е големият проблем пред Федерер и Надал. Разликата между двамата големи обаче е тънка, но много съществена. Надал най-вероятно ще намери отговор за играта на Ноле, това просто е в характера му. Може да отнеме месеци, може дори година, но Рафа има всички предпоставки да се върне на върха един ден. За Федерер положението не е точно така. След няколко дни той ще навърши 30 години и колкото й да отрича годините имат значение. Едно е да се развиваш и обогатяваш играта си на 20, 23 или 25, съвсем друго е да се опитваш да го направиш на 30.


От висотата на своите рекордни 16 титли от Големия шлем, Федерер бавно, но сигурно започна да се отдалечава от върха и да сдава щафетата на следващото поколение. Такива са законите на природата.


Към числото на „губещите” с пълна сила трябва да прибавим друг бивш №1, когото именно Федерер наследи на трона преди близо 10 години – Анди Родик. Американецът никога не е имал таланта или гениалността на Роджър, но упоритите тренировки, силният начален удар, стабилният форхенд и многото тичане по корта му осигуриха титла от Шлема и няколко големи финала.


Сърцатата игра на Родик за купа „Дейвис” и отдадеността му към родината са похвални. Но подобно на Федерер, при американецът положението също клони пенсия. И двамата отричат затова, и двамата ще останат в тура и през следващата година, но при подобни резултати няма да е изненадващо, ако сезон 2012 се окаже последен за Федерер и Родик. Ще видим, времето ще покаже.  

 

Станко Димов




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини