Федерер и Иванович имат специални ритуали



21-12-2009 23:24 | Станко Димов

Tenisweek magazine, 15 февруари 2008 г.


Оказва се, че световният номер едно Роджър Федерер и прогресираща Ана Иванович си имат свои специални ритуали, които спазват преди и по време на мач. Това разкри бившата мексиканска тенисистка Анхелика Гавалдон, която в момента е колумнист на сайта tennisweek.com.


Федерер винаги пристигал точно 3 часа преди срещата. Според швейцарския ас, обаче това не било суеверие, а просто ритуал. Роджър признава, че не обича да гледа към своята ложа по време на двубой, защото не иска да се разсейва или да разчита на някого, освен на себе си.


Иванович пък подобно на Мартина Хингис, никога не настъпва линиите на игрището. Финалистката от Мелбърн също така винаги тупка топката точно по 4 пъти преди да изпълни сервис.


Хората помнят, че Бьорн Борг не се бръснеше по времето на турнирите от Големия шлем и на финалите в Париж и Лондон имаше доста страшен вид. Същото правеше години по-късно и Борис Бекер.


Самата Гавалдон признава, че не е носила червени фланелки на турнири, защото, когато била на 10 години загубила с такъв екип. Освен това държала след спечелена точка, веднага след това да сервира със същата топка.
„В началото на моята кариера играх на едно състезание заедно с Моника Селеш – разказва 34-годишната Анхелика, която е родена в Калифорния, но избира да играе за Мексико. – Тя ме помоли да й дам назаем фланелка с якичка и аз го направих. Моника спечели мача си и после дойде да върне екипа на баща ми с усмивка до ушите. Тя целуна фланелката и каза, че тя й е донесла късмет”.


Гавалдон си спомни и за интересна случка със суеверие, свързана със секссимвола Анна Курникова. На турнир в Сидни двете загрявали заедно и след това рускинята спечелила срещата си. Оттогава настоявала да тренира с мексиканката преди всеки мач в Австралия. Според Анхелика Гавалдон, тенисистите са доста суеверни хора и спазват редица ритуали. Едни ставали с определен крак от леглото, други обуват чорапите си по определен начин, трети – ядат по време на турнир в един и същ ресторант едно и също ястиe.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини