Луда надпревара за първото място



02-04-2024 12:01 | Станко Димов

Прогресът на Яник Синер е история номер едно в световния тенис от началото на сезон 2024. В навечерието на сезона на клей в Европа пред италианеца се открива възможност да отвори нова златна страница и да свали Новак Джокович от първото място в ранглистата. 

След като спечели титлата от Мастърс 1000 турнира в Маями, Синер се изкачи на рекордното за него 2-ро място в света, изоставайки с 1015 точки от лидера Джокович. Ако Синер задържи формата си, то в следващите седмици в сезона на клей той ще се включи в изкусителна битка за първото място заедно с Джокович и бившия водач в класацията Карлос Алкарас. 

„Със сигурност това означава много за мен, още повече след прекрасното представяне на полуфиналите и финала, което за мен е още по-важно“, коментира Синер след победата над Григор Димитров на финала в Маями. 

„Да бъда номер две в света е невероятно чувство. Никога не съм мислил, че ще достигна до тази точка. Аз произхождам от много нормално семейство. Баща ми все още ходи на работа, майка ми също. За мен спортът е едно нещо, а животът съвсем различно. Изключително щастлив съм да бъда в тази позиция“, каза още италианецът. 

Ако премахнем всички точки, които Джокович (2315) и Синер (2265) имат да защитават в сезона на клей, италианецът ще има 715 точки повече (8125 срещу 7410). Очертава се ключовият момент в борбата за №1 да бъде на „Ролан Гарос“, където шампионът от миналата година Джокович има да защитава 2000 точки, а Синер само 45, след като миналата година отпадна във втория кръг. Това не означава, че Джокович може да бъде спокоен за позицията си в следващите седмици, когато предстоят да се изиграят три турнира от сериите Мастърс 1000 (Монте Карло, Мадрид и Рим), в които на масата ще бъдат поставени общо 3000 точки. 

Синер ще започне сезона на клей изпълнен с увереност, след като спечели 22 двубоя от изиграни 23 от началото на годината. Единствената загуба на 22-годишния тенисист бе нанесена от Карлос Алкарас на полуфиналите в Индиън Уелс. Синер успя да спечели титлите от Australian Open, Ротердам и Маями. 

Този старт на сезона осигури на Синер да стане най-високо класираният в ранглистата представител на Италия (от 1973 г.). Сега той ще се опита да стане и 29 различен тенисист, достигал до първото място в света. 

Джокович обаче няма да отстъпи позицията си без битка. 36-годишният тенисист започна своята седмица №419 като лидер в ранглистата, а в неделя ще подобри постижението на Роджър Федерер за най-възрастен номер едно в света. 

Сърбинът има 8 победи и 3 загуби от началото на сезона. На Australian Open той достигна до полуфиналите, където отстъпи в четири сета пред Яник Синер. И въпреки отпадането в третия кръг в Индиън Уелс, Джокович ще започне участието си в Монте Карло уверен в силите си, след като е печелил турнира два пъти. В Княжеството сърбинът ще се опита да спечели рекордна 41 титла от сериите Мастърс 1000. 

В битката за първото място остава и Карлос Алкарас. Световният номер три в момента изостава с 65 от Синер, като има да защитава 2265 точки на клей. Това остава испанецът леко на заден план, но миналогодишният шампион от Барселона и Мадрид е доказан специалист в играта на клей, а освен това показа в Индиън Уелс, че възвръща най-добрата си форма, спечелвайки надпреварата за втори пореден път. 

Алкарас оглави ранглистата за първи път след триумфа си на US Open 2022, като остана на върха общо 36 седмици.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини