След 7 години хегемония на Фед и Рафа: Джокович е №1



01-07-2011 18:10 | Станко Димов

Седем годишното царуване на Роджър Федерер и Рафаел Надал на върха на световния тенис официално приключи. Новият лидер в ранглистата се казва Новак Джокович, който от понеделник ще оглави обновената класация на най-добрите в света за първи път в кариерата си. Това стана факт, след като сърбинът се класира за финал на Уимбълдън, събирайки необходимия брой точки, за да детронира Рафа Надал. Сърбинът ще бъде 25-ият човек, който заема тази позиция в Откритата Ера.

Днес Ноле се разправи в четири сета с Жо-Вилфред Цонга – 7:6 (4), 6:2, 6:7 (9) 6:3 и за първи път в кариерата си ще спори за отличието на „Ол Ингланд Клъб”. С финала в Лондон Джокович със сигурност ще оглави ранглистата, дори Рафаел Надал да защити титлата си.

"Това е най-хубавото чувство в моята кариера," заяви Джокович след срещата с Цонга.

 

Любопитното е, че преди този сблъсък Цонга имаше аванс от 5:2 победи над Джокович, което обаче по никакъв начин не му помогна на корта. Като изключим началните геймове на срещата, сърбинът тотално диктуваше събитията на корта и напълно заслужи успеха.


Тоталната хегемония на Ноле от началото на сезона му гарантира участие на осми финал. Предишните седем Ноле спечели, при това давайки на съперниците си само два сета. Опонентът на новия №1 в спора за трофея ще бъде определен от двубоя между шампиона Рафаел Надал и фаворита на домакините Анди Мъри.


Първият сет на мача бе изключително драматичен и най-равностоен. Всичко започна отлично за Цонга, който с пробив в първия гейм поведе в резултата. Французинът показа отлична игра и в следващите няколко минути здраво крачеше към затваряне на сета. При 4:3 Джокович стигна до две поредни точки за връщане на пробива, но Цонга се спаси и поведе с 5:3. Сърбинът обаче не се предаде и в следващия сервис-гейм на Цонга, с който французинът трябваше да затвори сета, стигна до пробив – 5:5. В крайна сметка двамата докараха нещата до тайбрек, в който Ноле наложи волята си.


Взел тотално психическото предимство в срещата, Джокович проби на старта на втория сет и показа, че вече владее тотално събитията на корта. В защита на тези думи сърбинът за втори път проби, след което поведе с повече от стабилното 5:1.


По идентичен начин започна и финалният трети сет. С тази разлика, че Джокович стигна до пробив в третия гейм, за да поведе с 2:1. В самия гейм публиката отново бе на крака, защото двамата направиха изключително разиграване, което след 3 последователни плонжа завърши с точка за Ноле и преднина 0:40.

 

С всяка изминала минути Джокович подобряваше качеството на играта си, но въпреки това Цонга намери начин да се върне в срещата. Направи го в осмия гейм, когато върна пробива и изравни резултата – 4:4. Последната дума обаче бе за сърбина, който с нов пробив поведе с 6:5, след което сервираше за мача. Цонга обаче намери отговори и върна пробива, с което доведе нещата до тайбрек. В него драмата бе пълна, а след 2 пропуснати мачбола Цонга се наложи с 11:9 точки и вкара срещата в четвърти сет.


В последната част Новак Джокович рано дръпна с преднина 3:0 и този път не допусна колебания, като си гарантира крайния успех в сета и мача, с което и първия финал на „Ол Ингланд Клъб”.


Който и измежду Мъри и шампиона Надал да бъде съперник на Ноле на финала, едва ли има с какво да се похвали от сблъсъците си срещу новия №1, поне тази година.

Ако това бъде Мъри, то двамата ще излязат в повторение на финала на Australian Open 2011. Тогава с брилянтна игра сърбинът се наложи с 3:0 сета. През годината Мъри и Ноле играха и на полуфиналите в Рим, където след много драма отново сърбинът вдигна победоносно ръце.


Какво да каже по въпроса шампионът Рафа Надал? От началото на годината той има 4 изиграни мача с Джокович, и четирите на финали, всичките спечелени от сърбина. Още по-впечатляващото е, че Ноле победи два пъти Рафа на клей, без да загуби сет от Краля на червената настилка.

ВИЖТЕ 25-ТЕ ДУШИ ОГЛАВЯВАЛИ РАНГЛИСТАТА В ОТКРИТАТА ЕРА!

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини