Федерер напусна Уимбълдън 2011 след една от най-тежките загуби в кариерата си



29-06-2011 18:37 | Николай Драгиев

Французинът Жо-Вилфред Цонга, който победи Григор Димитров във втори кръг на Уимбълдън 2011, поднесе сензацията на турнира, отстранявайки шесткратния шампион Роджър Федерер. Той стори това по възможно най-неочаквания начин - след обрат от 0:2 сета - 3:6, 6:7, 6:4, 6:4, 6:4.

По този начин Цонга стана първият играч в историята, който побеждава в един сезон на трева и Рафаел Надал, и Роджър Федерер. На всичкото отгоре Федерер никога не бе губил на "Голям шлем" след преднина от 2:0. Той имаше успеваемост от 178-0 в тези срещи.

Само два пъти досега той бе обръщан в своята кариера от 2:0. От Лейтън Хюит (през 2003-а за Купа Дейвис) и Давид Налбандян (на Мастърс Къп), така че Цонга стана третият в историята с това постижение.

След края на двубоя тъжният Федерер нямаше сили да погледне публиката, която го изпрати на крака.

В днешния двубой Цонга сервира просто потресаващо. Той бе пробит от Федерер в първия гейм от двубоя, но след това не допусна нито една възможност за пробив до края на петте сета! Това са 23 гейма поред. След втория сет, Цонга заигра изключително агресивно. Освен това той успяваше да излиза прекрасно на мрежата, където пък неговите чудесни волета му носеха купища точки.

Нищо не предвещаваше подобен развой на мача. Федерер проби още на старта на двубоя и задържа без проблеми аванса си за 6:3 след 30 минути игра.

Вторият сет бе равностоен, без пробиви и много дълги разигравания. Логично се стигна до тайбрек. В него Федерер разгроми съперника без проблеми.

Единствен пробив в подаването на Федерер донесе на Цонга спечелването на третия и четвъртия сет, при това с изключителна лекота. Федерер от своя страна изглеждаше лишен от идеи как да затрудни французина, а и не бе достатъчно убедителен в играта от основната линия. Освен че не можеше да се справи със сервиса на Цонга, той бе надиграван и в разиграванията.

В петия сет Федерер допусна да губи с 0:40 в първия гейм. Спаси две от точките, но при третата прати топката в аут. Въпреки че имаше шест гейма на разположение до края на мача, той така и не съумя да затрудни Цонга. В ключовите моменти, когато взимаше 1 или 2 точки при сервиса на французина, Федерер правеше необясними грешки. Така бившият номер 1 не успя да постави под напрежение съперника, а Цонга нямаше нужда от повече помощ.

Статистиката от мача показва, че и двамата играчи са се представили на изключително ниво. Федерер има 57 уинъра при само 11 непредизвикани грешки за 5 сета. Цонга е с 63 уинъра при 22 грешки.





"Това е просто невероятно. Пълна лудост е да го победя от 0:2 сета. Той е най-големият шампион в моя спорт, постигнал е толкова много. Много съм щастлив да го победя точно на трева," заяви победителят.

"Вярвам че ще продължа с победите. Надявам се да се възстановя за следващия мач.

"Ще се опитам да се представя както го направих днес и срещу Джокович," обеща още Цонга.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини