Излезе специалният брой №41 на сп. Плуване & Водна топка за кралете на спринта



07-04-2023 17:13 | Tennis24.bg

Специалното издание на списание „Плуване & Водна топка“ е вече в продажба! Ще го има на държавното отборно първенство на столичния басейн „Спартак“, което ще се състои от петък до неделя (7-9 април).

Брой № 41 е исторически, защото е посветен на царете на кроуловия спринт в България. Това са 15-те рекордьори в кралската дисциплина – 100 метра свободен стил на 50-метров басейн.Броят, който подхваща 14-а година на списание „Плуване & Водна топка“, е направен с уважение и респект към историята и големите личности от Кирил Блажев до Йосиф Миладинов. 15 са общо българите, подобрявали стандарта на 100 м кроул, смъквайки го от 1,19,4 мин. до 48,83 сек. Ще прочетете какви личности са Макс Станишев, Емануил Атанасов, Атанас Гинчев-Буби, Христофор Панайотов, Боян Илиев, Иван Иконописов, Валентин Попов. Юлиян Русев, Людмил Стоев, Юлиян Василев, Стефан Георгиев, Александър Николов.А сред плеядата от великани на българския спринтов кроул Цветан Голомеев е безспорният цар на кралската дисциплина. Исполинът от Велинград е лицето на корицата. На него са посветени 5 стр. Още две на треньора му Антон Митров – дизайнерът на шампиони.

Цецо Голомеев държи рекорда на 100 м кроул цели 36 години (1981-2017). Това също е рекорд – по дълголетие в дисциплината. Българският цар на спринта има и най-много поправки – цели 10. Смъква рекорда от 52,76 сек. до 50,27 сек. Пръв преодолява две от трудните бариери – слизане под 52 и 51 сек. Близо е до преминаването на немислимия за времето в България предел „50“.

– В броя може да прочетете още за факторите, които правят плувеца спринтьор на световно ниво, разяснени от старши треньора на ПСК Черно море (Варна) Никола Петров.

– Лентата на историята връща Стефан Георгиев – първият наш финалист на европейско първенство и първият слязъл под 54 секунди на 100 м кроул.

– Любопитен е и материалът как трябва да изглежда перфектното тяло на плувеца.

– Отделено е специално внимание на уникалния майстор на дългите изпитания Васко Стоянов, който ни напусна наскоро.

- Анализът е „Как водната топка в София остана на сухо“.

– Вижте и промените и нововъведенията в артистичното плуване!

– В модерния петобой акцентът е върху новия треньор на националния отбор и класиранията от държавните първенства в първите две възрасти.

– Ще ви бъде интересно да прочетете и как мотивират племенните татуировки.Новият брой „Плуване & Водна топка“ се продава на столичните басейни „Спартак“ (в кафенето) и „Диана“, както и на басейна във Велинград. А от другата седмица и във Варна – в магазина на Georgo’s срещу комплекс „Приморски“. Клубовете може да правят заявки в групата на списанието във Фейсбук. Има го в наличност и в редакцията на изданието в сектор В на Националния стадион „Васил Левски“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини