Федерер преди Уимбълдън: Все още мога да пренаписвам историята



19-06-2011 04:01 | Николай Драгиев

Роджър Федерер заяви, че вярва във възможностите си да спечели титлата от Уимбълдън 2011. На практика седем стъпки делят швейцареца от седма титла в Лондон. Нещо, което са постигали само двама души - Уилям Рейншоу и Пийт Сампрас.

Федерер смята, че моментната му форма е много добра и той е доказал това на "Ролан Гарос" - най-трудният за него турнир от "Големия Шлем". "Щастлив съм от моята игра и от това, което показах в Париж. Направих страхотен мач срещу Новак, а също и в другите срещи. Определено идвам с голяма увереност тук."

"Чувствам се много добре физически. Възстанових се от сезона на клей. Миналата седмица бе ключова в моята подготовка. Чувствам се почти на 100%, така че това е добър знак."

Федерер е убеден, че може да победи Новак Джокович на всяка настилка. Именно сърбинът е евентуалният съперник на Роджър в полуфиналите на турнира. "Не съм чувствал, че в Париж непременно имам нещо да доказвам. Винаги съм знаел, че мога да победя Новак на всяка настилка. Правил съм го и преди. Само защото той е в страхотна серия, това не значи че е непобедим," заяви Федерер на пресконференция преди Уимбълдън. Швейцарецът ще стартира участието си във вторник.

Попитан дали, когато си затвори очите, си представя как вдига титлата от Уимбълдън, Федерер обясни: "Наистина моментът, когато вдигаш трофея е страхотен. Тогава се чувстваш най-силен. Определено подобна картина е в съзнанието ми."

Според бившия номер 1 той все още има шансове да стане номер 1. За целта той се надява да задържи силната си форма до края на US Open през лятото.

Федерер, който е известен с феноменалната си памет, заяви че не е мислел кой от неговите рекорди му е любим. Той е сигурен, че в следващите години ще продължи да "пренаписва историята". "Спомням се че в един период победих в 24 поредни срещи играчи от топ 10. Освен това стигнах и до 24 поредни финали на турнири. Трудно ми е да избера един от тях. Вероятно най-дълго ще остане постижението ми от 23 поредни полуфинала на турнири от "Големия Шлем".

Маестрото от Базел призна, че би му се искало да има някои от оръжията на свои идоли, но е доволен и от сегашните си умения. "Щастлив съм от това, което съм. Не мога да изпълнявам бекхенд с две ръце, макар да ми се иска. Иска ми се да имах сервиса на Сампрас, но съм щастлив и с моето изпълнение. Бих искал да имам волета като на Хенман, Едберг или Рафтър, но и така се справям. Опитах да стана най-добрият играч в историята и се справям добре. Малко съм учуден даже от всичко, което сторих."

Попитан затова дали възрастта е проблем, Федерер анализира: "Когато попитате някой на 20 години, той ще ви каже, че иска да остане на толкова. Щом попитате някой играч на 30 и той ще ви каже същото. Аз съм много опитен, но ми предстои още много. Това е страхотна възраст и вече гледам към следващите 10 години. Знам че още мога да пренаписвам историята."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини