Най-успешният в историята срещу Краля на клея



05-06-2011 01:29 | Николай Драгиев

Рафаел Надал и Роджър Федерер ще се изправят днес в своя осми финал на турнир от "Големия Шлем". Испанецът води с 5:2 в тези срещи и общо с 16:8 (11:2 на клей) срещу най-успешния тенисист в историята. Странно или не двамата големи шампиони не са се срещали във финал на някой от четирите най-престижните турнири от 2009 година.

29-годишният швейцарец има в сметката си рекордните 16 титли от "Големия Шлем" и определено иска да увеличи това си постижение. Следващата цел пред Федерер, порада липса на конкуренция при мъжете, са петте жени които имат повече от 16 титли в турнирите от голямата четворка.

25-годишният Рафаел Надал пък може да подобри рекорда на Бьорн Борг от шест титли на Откритото първенство на Франция и да завоюва общо 10-а титла от "Големия Шлем". В Париж Рафа има съотношение 44-1 победи/загуби.

На "Ролан Гарос" двамата са играли 4 пъти един срещу друг и шампион винаги след това е ставал Рафаел Надал. През 2008-а година Матадора нанася може би най-унизителната загуба като резултат за Федерер - 6:1, 6:3, 6:0, отново на финал.

Ето и какво заявява Федерер след това поражение: "Той просто се движи по невероятен начин на клей. По-добър е от всички останали. Играе сякаш има два форхенда от основната линия. Аз не мога да покривам корта по този начин и това е основното му предимство. Форхендът му е невероятен, а и психически е устойчив. Рядко греши в защита, а когато атакува намира линиите. Физически не бе проблем да се задържам в точките, но въпреки това той е много по-здрав от мен."

Сега обаче ситуацията изглежда малко по-различна. Федерер вече не е обременен да търси първа титла на "Ролан Гарос", която завоюва през 2009 година, и ще може да играе освободен от допълнително напрежение. Самият Федерер признава, че се чувства в прекрасна форма, може би най-добрата за него в Париж.

Допълнителна увереност на Маестрото дава и успеха над Новак Джокович, който спря серията на сърбина от 43 поредни победи. Федерер е загубил едва един сет до финала, докато Надал даде два срещу Джон Иснър в първи кръг.

Борбата за първото място в световната ранглиста също е заложено на карта. При загуба Надал ще се раздели със званието световен номер 1. Дори и да победи, испанецът ще бъде само на 45 точки пред Новак Джокович от понеделник. Освен това на Уимбълдън дори и Федерер ще има шанс да атакува лидерското място.

"Щастлив съм, че никога не съм се отчайвал само защото той ме е побеждавал и не съм преставал да вярвам в себе си. Това е и причината да спечеля "Ролан Гарос" през 2009 година. Това си остава една от най-специалните ми титли. Сега имам поредната възможност да победя Рафа и да взема титлата в Париж. Трябва да покажа изключително специален тенис срещу него. Да го победя е най-трудното възможно предизвикателство," заяви Федерер.

Надал пък призна, че за него е чест да спори с "най-великия играч в историята": "Той е най-добрият за всички времена. Чест е да играя с него. Нашите мачове винаги са специални. За да имам шансове за победа, трябва да покажа най-добрия си тенис, но и това не е гаранция за успех. След победата му над Джокович той би трябвало да е много уверен. За мен не е изненада, че той е на финал."




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини