Симеон Терзиев: Изпращам важна година за моето развитие



05-01-2022 21:17 | Tennis24.bg

Младият български тенисист Симеон Терзиев направи равносметка на изминалата година, която бе много важно в неговото професионално развитие. Вече на 19 години, той изпрати първия си сезон изцяло в мъжкия тенис, записа победи в турнири на ниво M15 и M25 на ITF, спечели първите си точки за ранглистата на ATP и заслужи титлата на Държавното първенство. Терзиев сподели и своите цели за новата година.

- Каква оценка даваш на изминалата година за теб?
- За мен и екипa ми годината започна доста трудно с поредица от загуби и ниска самоувереност, но постепенно нещата започнаха да се нареждат. Заиграх силно, намерих формата си, а това донесе и по-добри резултати.

- Мотивира ли те допълнително факта, че това беше първата ти година изцяло в мъжкия тенис или създаде повече трудности?
- Определено ме мотивира повече. В мъжкия тенис още от първи кръг имаш труден мач, нямаш време да навлезеш в турнира и трябва да си концентриран още от самото начало. Именно това беше най-трудното за свикване при мен. Губих доста мачове заради лошо начало, но мисля, че свикнах и започнах да се подобрявам с всеки изминал турнир. Затова смятам, че годината беше много важна за моето развитие в тениса.

- Кои бяха най-големите ти успехи и какво е чувството да побеждаваш пред родна публика в основна схема на мъжки турнир?
- Най-големите ми успехи са взимането на няколкото АТП точки, които са най-важното нещо за играч, навлизащ в мъжки тенис. Играх финал и няколко полуфинала в турнирите по двойки заедно с Пламен Милушев. Успях да стана републикански шампион за мъже на 18-годишна възраст, което е голям успех. А най-голямата си победа направих на турнира, организиран от клуба, в който тренирам. Успях да победя играч от топ 400 пред хората, които ме подкрепят и викат за мен. Беше най-големият мач в моята кариера, а с него взех и първата си АТП точка.

- Как повлияха пандемията и контузиите на твоите планове?
- Както на мен и на всеки друг тенисист, пандемията повлия лошо. От тази гледна точка годината беше една и съща за всички. По-големият проблем при мен са контузиите и най-важното беше да се опазя от тях. В началото на годината имах доста контузии, които ми пречиха, но през лятото и есента успях да се опазя от тях и резултатите дойдоха.

- Къде ще започне годината за теб и какви са най-скорошните ти планове?
- Когато преценим с моят екип, че съм се подготвил, ще започна да играя турнири от сериите Фючърс за мъже. Планът ще се определя от това как се чувства тялото ми, защото турнири има всяка седмица и трябва да се подбират внимателно.

- Какво си поставяш като най-голяма цел за новата година?
- Поставям си като цел да натрупам колкото мога повече точки, да се опазя от контузии и да се придвижа възможно най-напред в ранглистата. Пожелавам на всички весела и щастлива нова година.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини