15 бързи факта за тениса



14-07-2021 19:41 | Tennis24.bg

Тенисът е топ спортна дисциплина. Тя е любима за гледане, любима на българите заради завидните постижения на Григор Димитров и ЦветиПиронкова, но и любима за поставяне на спортни залози. Но само защото сте изгледали три мача с Гришо или сте използвали своя бонус код Палмс бет за залог на тенис мач, не означава, че сте 100% наясно с тази спортна дисциплина. За да се наречете истински фенове на играта и за да сте подготвени още по-добре в тенис прогнозите си, вижте специално подбраните от нас 15 бързи факта за тениса. 

Старт!
1. Според някои историци, тенисът всъщност е доста стара спортна дисциплина. Те смятат, че играта се заражда в далечния 12 век, а родината му е Франция. По-любопитното е, че според историческите сведения наченките на играта за първи път се появяват в монашеските манастири в северните части на страната. А още по-интересното е, че в първообраза на тениса вместо ракета се е използвала…дланта на ръката!  
2. Най-дългият тенис мач продължава цели 11 часа и 5 минути. Става въпрос за двубоя между Джон Иснър и Никола Маю. Това се случва, между другото, съвсем наскоро – през 2010 година по времена участието им в големия Уимбълдън турнир. Разбира се, не си мислете, че Иснър и Маю са играли буквално 11 часа без прекъсване. Всъщност, мачът се проточва в рамките на цели три дни. В крайна сметка, печели Иснър, но е факт, че този двубой може да определи и Маю като победител. Или поне като морален такъв. Защото през следващите 10 години никой не успява да подобри рекорда им. 
3. Оупън ерата в тенис турнирите започва едва през 1968 година. Тогава всъщност се провежда първия Франция Оупън турнир и той се превръща и в откриващото събитие за Големия Шлем. 
4. След своето официализиране през 1965-та година тайбрейковете търпят поетапно одобрение от отделните турнири. На практика, в началото не всеки турнир е възприемал новото правило в тениса. Малко по-малко всеки официално го включва в своите правила. Първият турнир, в който се играе с тайбрейк е Купата на Дейвис. 
5. РоджерФедерер е тенисистът с най-много рекорди в тенис дисциплината за мъже. Нещо повече, той събира и най-голямата обща сума от наградни фондове в големите тенис турнири. В момента тя надхвърля сумата от 129 милиона щатски долара. 
6. Борис Бекър пък е най-младият до момента шампион в Уимбълдън. През 1985-та година той грабва титлата едва на 17 години. 
7. Най-краткият тенис мач пък отново е свързан с турнира Уимбълдън. Това се случва през 1969-та година, в двубой между тенисистките Банди и Тут. А самото събитие трае едва 20 минути. 
8. Стадионът Роланд Гарос, който е и домакин на Франция Оупън турнира е кръстен в чест на един от най-великите френски пилоти. 
9. Тенисът е една от малкото дисциплини, които след като е обявена за олимпийски спорт, бива премахната от списъка с официално признатите олимпийски спортове. Това се случва през 1924-та година. Едва през 1988-ма година тенисът се завръща на Олимпиадата. 
10. И още един тенис рекорд: най-бързият сервис в тениса е на Австралийската топ ракета Сам Грот. Според специалистите, скоростта му се равнява на близо 264 километра в час. 
11. Дон Бъдж е американски тенисист, който до момента държи рекорда за най-много взети поредни титли от Големия Шлем. Става въпрос за цели 6 титли!
12. В началото тенис топките всъщност са били бели. Те стават жълти едва през 1986-та година, тоест малко преди тениса да си върне статута на официален олимпийски спорт. 
13. В Уимбълдън са изключително стриктни относно прецизността, с която се подравнява тревата преди мач на такава настилка. Дължината трябва да е точно и винаги 8 милиметра. 
14. Мария Шарапова се оказва не само една от най-красивите, но и една от най-кресливите тенисистки. Нейните крясъци по време на игра достигат 105 децибела! 
15. Американския Оупън Турнир е единственият значим турнир, в който се играе на цели три настилки. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Internazionali BNL d′Italia
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Рим, Италия
Настилка: Клей
Награден фонд: €8,862,111

Official Website | Livescore
Други новини