Защо Новак Джокович е неудържим през 2011



20-05-2011 03:11 | Николай Драгиев

През 2011 година нито един играч не е успял да намери решение на загадката, наречена Новак Джокович. Бившият професионален състезател и тенис анализатор Джъстин Гимелстоб разнищва какви са причините за невероятната серия на Джокович от 39 поредни победи преди "Ролан Гарос".


Дълги години Новак Джокович приключваше сезона като номер 3 в ранглистата зад Роджър Федерер и Рафаел Надал. През 2011 той стартира сезона с 11 поредни турнира от "Големия Шлем", в които не успя да прибави втора титла след успеха му на Australian Open 2008. Може и да звучи като клише, но 2011 година със сигурност щеше да е решителна в кариерата на сърбина.

Перспективата за Ноле да прекара пета година, в която да регистрира доминацията на двуполюсния модел Роджър-Рафа, се оказа неприемлива за играч с такъв несъмнен талант. Джокович отговори с едно от най-добрите постижения в Откритата Ера на тениса, печелейки 37 поредни мача и седем титли. Между тях Australian Open и всичките четири турнира от "Мастърс 1000", в които участва. Той победи три пъти Федерер и четири пъти Надал, а сега е на път да стане световен номер 1.

Да, бекхендът на Джокович е най-добрият в света, а ретурите му са от друга планета. Но за разлика от своите предшественици на върха, неговият успех не зависи само от тези няколко качества, а по-скоро се дължи на комбинацията от техническа находчивост, последователност, удивителен атлетизъм, защита и движение по корта. В този ред на мисли се изказва и бившият номер 1 Джим Къриър: "Джокович притежава всичко, което му е нужно. Неговата комбинация от сила на ударите и площта от корта, която покрива, е впечатляваща. Той може да ти нанесе завършващ удар от всяка точка на корта."

Досега никой играч не успя да намери отговор на тези умения на Джокович през 2011. Най-добрият американски играч към момента Марди Фиш също признава, че е изумен от Джокович, дори на фона на останалите топ играчи. "Играл съм с всички най-добри в света, но за мен е най-трудно срещу Новак, защото той просто няма слабости. Колкото и невероятен да е Роджър, усещаш че игровият ти план трябва да е насочен към бекхенда му. С Рафа сякаш може да разчиташ на това да съкратиш разиграванията и да получиш лесни точки, тъй като той стои в дъното на корта. С Новак, просто няма сигурно място по корта, където спокойно да отправиш топката. А резултатът от това е, че си под допълнително напрежение."

Тук, там, навсякъде... Най-впечатляващата част от играта на Джокович е неговото движение. Той покрива корта по-добре от всеки друг в тениса. Той използва скоростта си и в атакуващ, и в дефанзивен план. "Движението му по корта, позволява на Джокович да бъде търпелив и да играе ефективен тенис, когато има нужда от това," смята Джим Къриър.

С играта си Джокович съумява да постави под изключително напрежение своите съперници, принуждава ги да играят близо до линиите, а това води до повече непредизвикани грешки. При един задълбочен анализ ще видите колко добра е работата му с крака: тези малки стъпчици, с които прави корекции преди удар, а и начинът по който преодолява по-големите разстояния, разширявайки крачките си. Всичко това му позволява да преминава по изключителен начин от защита в нападение с един удар.

Треньорът на Роджър Федерер, Пол Анакон обяснява: "Новак прави повече печеливши удари от дефанзивна позиция от всеки един друг играч. Ето защо е толкова трудно да се играе срещу него. Комбинацията от неговото движение, позиция на корта и увереност го правят толкова неуязвим."

Ударът, който най-добре представя уникалната му способност да преминава от защита в нападение, е неговият бекхенд. Повечето играчи, притежаващи бекхенд с две ръце, рядко успяват да генерират толкова сила от трудни, дефанзивни позиции. В тези ситуации вместо един пасивен и неутрален удар, Джокович успява да пласира изключително мощни и точни попадения в корта на противника.

"Той има най-добрият бекхенд в света и разбира се, е най-добрият при преминаването от защита в нападение," смята Марди Фиш. Пол Анакон допълва: "Много играчи са добри в защита, но Новак е специален, защото той не просто покрива корта, а се защитава, атакувайки." Джим Къриър е на същото мнение: "Той ми напомня на Агаси в най-добрите му дни. Тогава Андре взимаше топката много рано, диктуваше разиграванията от средата на корта и караше опонентите да тичат по целия корт."

Новак се придвижва по корта с прецизността на хирург, а неговата ракета е скалпелът му. Бившият треньор на Андре Агаси Дарън Кейхил заявява: "Най-впечатляващ е начинът, по който Новак сякаш смалява корта за опонентите. Той прави своята половина много по-малка, заради позицията на корта и начинът, по който взима топката толкова рано."

Джокович има редица способи да постига това. Невероятните удари на Джокович и увереността, която има в момента му дават възможност да играе по-освободено от всякога. Той взима топката толкова рано, че намалява до минимум времето на опонентите си да реагират. Новак обичайно стои близо до основната линия, а не рядко навлиза в самия корт. Неговата точка на контакт с топката е най-ранна, изобщо за състезател в момента. Този стил обикновено носи огромен риск от грешки. Вероятно заради перфектния му тайминг, техника, работа с краката и усет, Новак е способен да играе този рисков тенис, който да бъде и ефективен.

Никога не е било толкова очевидна класата на Джокович, когато говорим за промяна на посоката на топката. Никой играч в момента не може да промени посоката с такава лекота. Повечето играчи играят по един и същи начин и чакат по-къса топка, за да завършат. Новак промени тази тенденция. Той може да завърши от всяка точка на корта и това го прави още по-непредвидим.

Но Джокович никога нямаше да успее да постигне изключителните си резултати през 2011 година, ако нямаше изключителни удари. Два от тях са над всички: бекхендът и ретурът на сервис. Сампрас е споделя това мнение: "Бекхендът му е изключително стабилен и той просто не дава лесни точки на съперника."

Най-впечатляващото доказателство за майсторството на Джокович от бекхенд е начинът, по който той се справя с форхенда на Надал. Новак победи четири пъти във финали на "Мастърс 1000" Надал през 2011 като доказателство. Новак сякаш е като хокеен вратар, когато посреща сервис - изглежда че е навсякъде и връща с невероятна дълбочина и точност ударите на съперника. Най-важният компонент в статистиката сред професионалните тенисисти, е колко често успяваш да пробиеш опонента. Новак води класацията с 43% спечелени геймове при сервис на съперник. Той е спечелил и 59% от точките на втори сервис, които е посрещнал.

Къриър потвърждава това: "Той издигна ретурите до ново ниво. Кара те да играеш за всяка топка, а освен това тя се връща изключително бързо към теб, защото той я взима много рано." Дарън Кейхил също смята, че успехът на Ноле се дължи най-вече на този компонент от играта. "Той е най-добрият в това отношение и успява да вземе предимство още с първия удар."

След седем години на доминация на Федерер и Надал като номер 1, е съвсем възможно след "Ролан Гарос" да имаме нов водач в ранглистата. Ако Надал не успее да спечели титлата в Париж, то Джокович със сигурност ще постигне това. Ако Надал вземе трофея, то Джокович ще има нужда от финал, за да се окичи със званието на номер 1.

Ако го стори Джокович ще получи заслужена отплата за своята последователност и упорита работа, извеждайки тениса към нова висота. Както Джим Къриър обобщава: "Забавно е да гледаш отстрани как за пореден път летвата в мъжия тенис е вдигната."


Джъстин Гимелстоб, "DEUCE"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини