Федерер за Григор Димитров: Трябва да изгради собствен стил



19-05-2011 04:27 | Николай Драгиев

В навечерието на "Ролан Гарос" Роджър Федерер даде интересно интервю пред "Frankfurter Allgemeine Zeitung", в което разисква множество теми, включително обръща внимание и на Григор Димитров.

"Технически Димитров наистина напомня много за моята игра. Не трябва обаче целта на играчите да бъде имитация на стила на други състезатели. Виждал съм наистина много играчи, които се опитват да играят като Надал, независимо че това не им подхожда. Винаги съм казвал, че трябва да намериш своя собствен стил.

 

"В началото на моята кариера аз бях сравняван със Сампрас, независимо че той играеше сервис-воле, а аз не съм го правил толкова често. Едно е сигурно - няма да има втора Мартина Хингис, втори Пийт Сампрас или втори Федерер."

Федерер коментира също, че е възможно да смени своята ракета с такава с по-голяма глава. Швейцарецът отдавна е критикуван от специалисти, че със сегашната си "остаряла" ракета няма да доминира, както го правеше в предишни години.

"Тествам и по-големи ракети от време на време. Но наистина нямам нужното време за по-детайлен анализ."

"Това че изоставам в ранглистата не е защото играя лошо. Не се чувставам непременно като №3 в света, макар ранглистата навярно да показва реално ситуацията. Аз отивам на турнирите не като №3 в света, а като Роджър Федерер," заявява още швейцарецът.

"Краткосрочната ми цел е да се върна на върха. Ако играя добре на "Ролан Гарос" и Уимбълдън имам шанс да постигна отново това. Ясно е, че не мога да доминирам както през 2005 година, но това е свързано и с промяната в графика си, която направих. През 2005, 2006 и 2007 аз пропуснах множество турнири от "Мастърс 1000", давах си доста повече почивка," допълва Федерер, който отчита че е направил тази промяна за доброто на тениса.

Федерер отчита, че в момента Новак Джокович се намира в период, когато всичко му се получава, но още при следващия им сблъсък ще опита да спре серията си от три поредни загуби срещу сърбина.

"Преди трите загуби от него, аз го победих два пъти. Очевидно той се намира в период, когато всичко му се получава. В края на миналата година аз бях този, който имаше най-много победи над играчите от топ 5."

Федерер признава, че на предстоящия Ролан Гарос трудно някой ще може да се справи с Рафаел Надал. "Много ще е трудно някой да го надвие. Все пак той има само една загуба в Париж. Но никой не трябва да излиза срещу него като обречен."

Бившият номер 1 признава, че чете какво се пише за него. Той обаче не е имал никакво желание да вижда какво е било написано за него след загубата срещу Рафаел Надал в Маями през март.

"От време на време чета какво се пише, но зависи дали периодът е добър за мен. След Маями, когато загубих от Надал, не ми се искаше да го правя. Не желаех да чета как журналистите ме представят като играч, който е по-добре да спре с тениса," заявява още носителят на 16 титли от "Големия Шлем".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини