ВИДЕО: Надал стигна шести пореден финал



14-05-2011 16:50 | Станко Димов

Световният номер 1 Рафаел Надал е първият финалист на турнира от „Мастърс” сериите в Рим. Испанецът се наложи със 7:5, 6:1 над Ришар Гаске и ще спори за титлата на шести пореден турнир, в който участва. Двубоят беше оспорван и интересен само през първия сет, в който Гаске пропусна своите шансове за успех.

 

Съперникът на Надал за утрешния финал ще стане ясен тази вечер, когато на корта ще излязат Новак Джокович и Анди Мъри. Любопитното е, че от 5-те си финала за сезона, Рафа има 3 загубени, всеки път от Джокович. Ако спечели утрешния спор за трофея, Надал ще триумфира в Рим за шести път в кариерата си.


Първият сет на двубоя бе истинска реклама за тениса. Двамата показаха игра от най-висока класа, а въпреки очакванията по-агресивен на корта бе Ришар Гаске. Французинът направи няколко блестящи завършващи удари от бекхенд, с които спечели овациите на повече от 12 000 на централния корт. Логично агресивните действия на Гаске му донесоха първите точки за пробив, но Рафа показа нерви и се спаси.

 

Сетът съвсем заслужено вървеше към тайбрек, когато в последния възможен момент Надал показа огромната си класа и проби, за да поведе с 6:5. При това завършващият удар на световния номер 1 бе с безупречен бекхенд ретур. Така още първата точка за пробив пред Рафа, бе материализирана.


В ответния гейм драмата бе пълна. Надал първоначално поведе с 30:15 и се видя близо до успех. Гаске обаче се разигра и показа, че няма да се предаде без битка, обръщайки до 30:40 и точка за тайбрек. Именно следващото разиграване обра овациите на публиката. След повече от 20 удара по топката Рафа нанесе безмилостен уинър от форхенд, въпреки, че в по-голямата част от разиграването се отбраняваше. От тук до края беше лесно – Надал спечели подаването си, с което и сета.


Очевидно разколебан от случилото се бе Гаске, който допусна пробив още в първия си гейм след подновяването на играта. Надал отлично усети, че сега е моментът да нанесе своя удар и както обикновено се възползва – 7:5, 2:0 и много важна крачка към финала.  Малко по-късно световният номер 1 нанесе нов пробив, с който тотално уби интригата в мача.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини