Чудото Федерер, или как машината се превърна в човек



02-02-2010 23:36 | Станко Димов

Машината Федерер се превърна в човек, а човекът Роджър си възвърна духа на непобедим шампион. Година, след като заля "Род Лейвър Арина" с порой крокодилски сълзи, Роджър Федерер дойде в Австралия, за да докаже на всички кой е тенис-властелинът на планетата. В Мелбърн гордостта на Швейцария изкачи поредния си Монблан – стъпи още по-здраво на върха на историческите класации с 16 победи от Големия шлем.

 

Целеустремен, непоколебим, мощен, техничен, прецизен – това е Кралят на корта Роджър Първи. Той обаче вече не е така пестелив в емоциите си, което внася допълнително очарование към и без това голямата му аура. На тазгодишния Australian Open Федерер бе безкомпромисен – с повече от класа над съперници, които би трябвало да му бъдат равни, само с 2 откраднати от руснаците сета, с пестелива и ефективна игра, която подхожда само на най-добрия тенисист на света. И още един факт от изключителна важност – завидна психическа стабилност. За тази 1 година Роджър измина дълъг път, но най-важното, което измисли, ходейки по него е, че трябва да си вярва. Спечели „Ролан Гарос”, над който тегнеше дяволска прокоба, върна се на върха в ранглистата, не се отчая, когато загуби US Open. И дойде в Австралия готов да изиграе ролята на Шампиона.

 

Във великолепен спектакъл с невероятен тайбрейк-епилог Федерер надделя над Анди Мъри. Мъри изигра страхотен турнир, саморазправи се с Рафа Надал, но не му достигна точно тази устойчивост, необходима в решаващите моменти. Иначе той доказа, че скоро ще стане 4-та гордост на Шотландия след уискито, поличките и гайдите, стига само да намери лекарство срещу прихваналия го от година вирус „Федерер”.

 

Две думи и за останалите – Джокович докрета до четвъртфинал, но пък ще се изкачи на второ място в ранглистата, Цонга доказа, че Австралия е любимото му място, не само заради хубавите плажове, Чилич даде да се разбере, че хърватите отново са на тенис-картата, а испаноговорящите се удавиха някъде около кораловия риф. При жените Серина Уилямс показа защо е №1. Изигра 13 мача и открадна две купи, за да си попълни домашната колекция. Безапелационната шампионка не трепна, дори когато Жустин Енен й взе сет. Именно невероятното завръщане на Енен, увенчано с финал, е един от двата феномена на женския турнир.

 

Другият факт за отбелязване е китайският десант в Австралия. На и Жи преплаваха Жълто море и се настаниха комфортно в топ 4 на турнира. Тенисистите казват чао на южните ширини. Сега започва поредица от турнири, които водят до следващото голямо препятствие – "Ролан Гарос". А от Австралия ще запомним едно – на Зеления континент Роджър и Серина прибавиха по един зелен изумруд към кралските си корони.


ЕВГЕНИ НИКОЛОВ, БНТ, специално за Tennis24.bg




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини