Блъфът като покер стратегия



12-05-2011 00:19 | Николай Драгиев

Блъфът е важна част от играта на покер, но без съмнение може да ти донесе загуба на значителна сума пари, ако не знаеш как да го правиш или не го използваш в точния момент.  Блъфирайки пот, за който не си много сигурен, че може да спечели, е голям риск. В същото време възникват  възможности или играчи, които направо си го просят  и става много трудно да устоиш на изкушението. Талантливите играчи натрупват тези умения в хилядите изиграни ръце, придобивайки желязна дисциплина и запазвайки бистър ума си.

На първо място добрият играч, който блъфира е разказвач, който прави така, че историите му да изглеждат реални. Поради това е важно да не го правиш прекалено често, тъй като опонентите ти ще разчетат играта ти и ще станеш предвидим за тях. Подходящ контекст за блъф е един малък пот.  Това е така поради факта, че до този момент нито един от играчите няма идея с какво разполагат другите или пък не се мисли за по-добър.

Основно изискване, за да бъде успешен един блъф, е останалите играчи да се чудят с каква ръка разполагаш. В много игри с нисък лимит, така наречените „ No Folde'em Holdem“, играчите мислят само за своите ръце и това прави блъфа много труден за реализиране.

По принцип професионалните играчи са внимателни и много резервирани, имат силно развита интуиция и бързо се нагаждат към ситуацията. Колкото повече трябва да прикриваш собствените си намерения и реакции, толкова по-добре трябва да ти се отдава интерпретирането им в другите играчи.  Без тези елементи не можеш да използваш стратегията блъф и не можеш да атакуваш големите потове на игралната маса. При блъфа се счита като преимущество по-малкият брой играчи, тъй като  можеш да ги следиш по-лесно и има по-малко за неутрализиране.

Но, за да можеш да ги неутрализираш, трябва чрез твоите действия да им разкажеш история, на която да повярват и която да окаже влияние върху действията им. За да не предизвикаш съмнение за блъф, трябва да заложиш или да покачиш залога преди него, за да всееш подозрение и страх между опонентите си, и последната ръка се играе агресивно и решително.

Ако ти започваш ръката, можеш да увеличиш залога от самото начало.

Ако започва друг имаш две възможности: той залага малка сума, а ти наддаваш със значителна сума, или залага голяма сума от  началото, а ти наддваш с  „all in“. Казва се, че едно от най-приятните чувства в покера е да разгадаеш един блъф или пък да спечелиш пота чрез блъф.

По същество блъфът е една добре изчислена тетрална стратегия и предполага силно развито въображение и способност да предвидиш играта и психологията на съперниците си. Все пак той е много важна част от играта, както казва Даниел Негреану: „ Покерът е риск, а блъфът означава покер.“




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Ролан Гарос
Категория: Голям Шлем
Място на провеждане: Париж, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: Lyon Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Лион, Франция
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Geneva Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Женева, Швейцария
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Други новини