Канада реши: Няма да пратим спортистите си в Токио



23-03-2020 09:58 | Николай Драганов

Натискът Олимпийски игри тази година да бъдат отложени за догодина заради пандемията от коронавирус продължава. 
Олимпийският комитет на Канада обяви, че няма да изпрати своите атлети в Токио, ако те не бъдат отложени.


"Тук не става дума само за здравето на атлетите, а за общественото здраве като цяло. Рисковете са твърде големи за нашите спортисти, техните семейства и екипи, за да продължат да тренират за тези Игри. Това противоречи на препоръките на здравните власти, които всички канадци бяха призовани да спазват", коментират от канадския олимпийски комитет в изявление.


Канада е първата държава, която взима такова решение. Засега други направиха остри изявления към организаторите, като ги призовават да отложат игрите. Такива са Бразилия, Норвегия и Словения. 


Канадската тенисистка Габи Дабровски, която се състезава предимно на двойки, обяви в "Туитър", че Олимпийските игри са цел №1 в нейната кариера, но в този случай напълно подкрепя решението на канадския олимпийски комитет. 


Един от представителите на Канада в мъжкия тенис, Вашек Поспишили, добави: "Тежко решение, но правилно. Спортистите могат да почакат. Събитията могат да почакат. Това е по-голямо от спорта".


Олимпийските игри трябва да се проведат между 24 юли и 9 август, а японският премиер Шиндзо Абе е поставен под голямо напрежение да обяви отлагането им, но засега Япония отказва да го направи.


Международният олимпийски комитет обяви, че ще в следващите четири седмици ще излезе с решение.


До момента над 340 000 души по света са регистрирани като заразени с новия коронавирус. От тях около 15 000 загубиха живота си в резултат на усложнения, причинени от вируса.


Регистрираните досега случаи в Япония са 1101, като 41 души са починали. 1470 са случаите в Канада, 20 от тях завършили фатално.  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини