Григор Димитров приключи в Мюнхен след трисетова драма



29-04-2011 16:42 | Станко Димов

Григор Димитров приключи участието си на турнира BMW Open в Мюнхен. В двубой от четвъртфиналите Гришо отстъпи драматично в три сета на най-добрия германски тенисист Флориан Майер - 6:7, 6:3, 4:6. Нашето момче по нищо не отстъпваше на по-опитния си противник и може да съжалява, че не намери място на полуфинал. Особено видно бе превъзходството на Димитров в първата част, когато пропусна и сетбол. Статистиката от мача показва и друго - Григор спечели общо 108 точки срещу 102 за Майер.

 

В крайна сметка обаче спортният шанс бе на страната на Майер, който за радост на публиката намери място на полуфинал. От своя страна Григор Димитров си тръгва от столицата на Бавария с 45 точки за ранглистата, както и чек за малко повече от 11 000 евро.


Най-добрият български тенисист Григор Димитров определено може да съжалява за загубата на първия сет. Хасковлията бе видимо по-стабилен, като до тайбрека сервираше страхотно. За шест сервис-гейма Димитров загуби едва 4 точки и логично не даде шанс за пробив. От своя страна Гришо подложи под по-сериозно напрежението подаването на 35-ия в света Майер и на два пъти имаше шанс за пробив. Вторият, от които, бе и с цената на сетбол.


В крайна сметка сетът влезе в тайбрек, в който по-спокойният играч на корта бе представителя на домакините. Въпреки, че Григор Димитров първи направи минипробив и поведе с 3:1 точки, нашият състезател загуби сета след 4:7 точки след 54 минути игра.


Злощастно загубеният първи сет явно оказа сериозно влияние на психиката на Димитров, който започна повече от разколебано втората част на мача. Българинът загуби първите 7 точки и предостави първите шансове за пробив на подаването. Далеч по-опитният Майер не почака за повторна покана и пробив за 2:0 за радост на публиката на централния корт.


В ответния гейм Гришо събра сили и съживи играта си. С няколко добри удари стигна до 15:40 и на свой ред върна пробива, с което на практика остана в мача. Възловият момент в сета дойде по традиция в седмия гейм, в който Димитров успя да пробие и да поведе с 4:3. От тук до края нашето момче почти не загуби точки и след 6:3 изравни резултата.


Решителният трети сет започна по възможно най-лошия начин за Димитров, който загуби още първото си подаване, след което допусна пасив 0:2.Ключовият момент в мача дойде в 8-ия гейм, когато при резултат 3:4 Гришо пропусна 4 точки за пробив. Нашето момче показа страхотен тенис и видимо изтормози Майер, който пък едвам ходеше. Въпреки това обаче сервисът на германеца го извади и близо 10-минутният гейм завърши с успех за Майер. В крайна сметка до края на мача Майер не загуби подаването си и след близо 2 часа и половина игра намери място на полуфинал.

От следващата седмица Григор ще прогресира до топ 65 в света. В момента българинът е 69-и в ранглистата. Също така от понеделник Димитров ще играе на турнир от сериите "Чалънджър" в Прага с награден фонд от 85 хиляди евро.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини