Най-интересното за турнира в Стокхолм



12-10-2019 09:19 | Николай Драганов

През следващата седмица Григор Димитров ще се завърне на корта за първи път след участието му на турнира в Пекин, което завърши рано с отпадане от Андрей Рубльов. Българинът ще вземе участие в един от най-успешните си турнири - надпреварата от сериите ATP 250 в Стокхолм. Жребият за основната схема е в събота около 16:00 часа българско време.


Надпреварата се провежда на твърди кортове в зала и е с общ награден фонд от 711 275 долара. Част е от тура от далечната 1969-та година и е печелена от играчи като Артър Аш, Джон Макенроу, Бьорн Борг, Борис Бекер, Иван Лендъл, Горан Иванишевич, Роджър Федерер, Гаел Монфис, Томаш Бердих и други. В тази поредица стои и името на Григор Димитров.


Димитров ще се опита да подобри лошата си статистиката през сезона - 17 победи и 18 загуби, както и да покаже, че представянето му на US Open не е било случайно. А какво по-добро място за тази цел от Стокхолм? 


През 2013-та година именно в столицата на Швеция Димитров успя да спечели първата си титла от ATP тура. Тогава той беше под №28 в света, а наскоро беше преживял тежко разочарование, губейки на старта на US Open от 95-тия в ранглистата Жоао Соуса, както и още две поредни загуби - в първи кръг в Пекин и Шанхай. 


Тогава дойде надпреварата в Стокхолм, където Димитров победи последователно Мариуш Копил, Ян-Ленард Щруф, Кени де Шепер, Беноа Пер и на финала - тогавашния №3 в света Давид Ферер, за да завоюва първия от осемте си трофея до този момент. 

ПРИПОМНЕТЕ СИ - ПЪРВАТА ТИТЛА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ! 


Рекордьори по отличия в Стокхолм са Джон Макенроу и Борис Бекер, които са вдигали по четири пъти трофея. Най-възрастният шампион е 33-годишният Марк Кокс, който печели през 1976, а най-младият - Матс Виландер, който триумфира на 19-годишна възраст през 1983-та. 


През миналата година с трофея си тръгна Стефанос Циципас, който на финала победи Ърнест Гулбис. Подобно на Димитров през 2013-та, това беше първа ATP титла за Циципас в кариерата му. Гръцкият тенисист, който в момента ще бори за трофея от "Мастърс" турнира в Шанхай, където успя да детронира Новак Джокович на четвъртфиналите, няма да участва в Стокхолм през този сезон.


В негово отсъствие поставен под №1 в схемата ще бъде Фабио Фонини, който за трета поредна година ще играе в Стокхолм, като в предишните два сезона достигна полуфиналите. През миналия сезон той загуби от Циципас, а през 2017-та - от Григор Димитров. Това беше трети финал в Стокхолм за Димитров, в този случай загубен от Хуан Мартин дел Потро. Димитров игра финал и през 2014-та, където отстъпи на Томаш Бердих.


Общо българинът има 17 победи и 6 загуби в шведската столица, където преди години беше официално част от местната тенис академия Good to Great. Освет титлата и двата загубени финала, Гришо има още един полуфинал и два четвъртфинала в Стокхолм. 


Участие в турнира през този сезон ще вземат още играчи като Денис Шаповалов, Фернандо Вердаско, Рейли Опелка, Тейлър Фриц, Каспър Рууд и други. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини