Най-интересното за турнира в Чънду



22-09-2019 11:51 | Николай Драганов

След труден период за Григор Димитров, в който най-добрият български тенисист трябваше да се възстановява от неприятна контузия в рамото, на US Open той напомни за най-добрите си дни, победи Роджър Федерер и игра полуфинал.


Димитров ще се завърне за първи на корта след отличното представяне в Ню Йорк през следващата седмица на турнира от сериите ATP 250 в Чънду. Определен беше и жребият - българинът почива в първи кръг, тъй като е четвърти поставен в схемата, а във втори очаква Даниел Еванс или получилият уайлдкард Ян Баи от Китай. Мачът между двамата е насрочен за понеделник. 


За Димитров това ще бъде второ участие на турнира в Чънду, който се провежда от 2016-та година като част от календара на ATP тура. Именно в първото му издание е и единственото досега участие на Димитров. Тогава той също стартира от втори кръг и се намира на сходна позиция в ранглистата - №21. Гришо постигна две победи - над Душан Лайович и над Диего Шварцман, след което губи в битката за място на финал от Алберт Рамос-Виньолас в три сета с тайбрек в третия. 


Шампион през онази година става Карен Хачанов, който побеждава Рамос-Виньолас на финала също в три сета. Година по-късно с титлата триумфира Денис Истомин, а през миналия сезон това стори Бърнард Томич - единствената титла на Томич от 2015-та година насам. 


Любопитна подробност е, че двамата последни шампиони в Чънду - Истомин и Томич - участваха в квалификациите за турнира през този сезон и дори се срещнаха помежду си. Победата беше за Истомин след отказване на Томич в средата на втория сет, но във втория квалификационен кръг Истомин беше победен от Алексей Попирин, който влезе в основната схема.


Поставен под №1 тази година е Джон Иснър, който в момента е в Женева за мачовете от Лейвър къп и ще пътува за Чънду вероятно в понеделник, тъй като късно в неделя му предстои мач с Роджър Федерер. Иснър е водач на горната част на схемата, а при Григор Димитров в долната част водач е Феликс Оже-Алиасим. 


Турнирът в Чънду се провежда на твърди кортове и е с награден фонд малко над 1 000 000 долара. Централният корт разполага с 6000 места, има още два корта с по 2000 места и общо 20 твърди корта и 12 закрити корта, обединени в модерен комплекс. 
Надпреварата започва в понеделник с три мача от основната схема, сред които и двубоят между Еванс и Ян Бай, който ще определи съперникът на Григор Димитров.

 

Това е четвъртият турнир, част от календара на ATP, който се провежда в Китай заедно с тези в Зухай, Пекин и Шанхай. 


Чънду е административен център на провинция Съчуан в Централен Китай. Градът е с население от 11 430 000 жители. Градът е известен с голямата популация на панди в близките планински местности. Счита се, че около 80% от пандите, които все още живеят на свобода, се намират на територията на провинция Съчуан. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини