Федерер: В тениса няма днес, а само утре - станах толкова добър заради конкуренцията (+видео)



31-01-2010 19:17 | Николай Драгиев

Най-интересното от пресконференцията на Роджър Федерер, след като победи Анди Мъри във финала на Откритото първенство на Австралия.


- Направи няколко страхотни удари от трудни позиции. Каква е тайната?


- Мисля, че работата с краката е най-важното нещо в тениса, особено на нивото, на което играем в момента. Физически е много тежко, особено при дългите разигравания. Днес определно направих един от най-добрите си мачове. Защитавах се наистина добре.

- Смяташ ли, че спечели двубоя с твоята отлична тактика?

- Той игра наистина много търпеливо от основната линия. Винаги е опасен, тъй като умело разнообразява играта си.  Разбира се, първият сет бе много важен. Той бе тежък както на психологическо ниво ниво, така и като физическо изпитание. По това време и двамата играхме на страхотно ниво. Трябваше някой да го спечели този сет и за щастие това бях аз. Важното е, че бях едновременно агресивен, но и доста търпелив. Това е формулата на успеха срещу Мъри.

- 15-ата и 16-ата титла от Шлема бяха много емоционални за теб. А каква е за теб 16-ата, която спечели днес?


- Всички титли са емоционални. Не мислете, че ми беше лесно или, че приемам случилото се като по-малък успех. Днес вече се виждах като шампион при онази къса топка за втория ми мачбол, но той го спаси. Всичко можеше да се случи. Сякаш Господ взе трофея от ръцете ми в онзи момент. Две точки по-късно вече бях шампион и беше страхотно.

- Продължаваш да правиш нещата да изглеждат толкова лесно. Как се поддържа това неистово желание за игра?

- Наистина съм вложил много труд в тези успехи. Играта обаче се промени с времето. Сега нещата са много по-различни от тези, които бяха, когато започвах. Днес вече не съществува. Има само утре. Трябва да благодаря на играчи като Мъри, коти ме направиха по-добър играч. Днес направих може би най-доброто си представяне от много време, а може би и въобще в кариерата ми.

- Анди каза, че може да плаче като теб, но не може да играе на такова ниво. Какво му каза след мача? Ще може ли той да вземе поне един такъв трофей?

- Той е страхотен играч - чудесно се движи, тактик е, има отличен бекхенд. Има всичко, за да печели големи турнири. Понякога обаче тези неща просто не се случват. А и моментът е тежък. Конкуренцията е убийствена. Има толкова добри играчи. В последно време аз доминирах на хард и на трева. Рафа на клей. При въпросът не е дали, а кога.

- Мислиш ли за "Голям шлем" през 2010 г.?

- Винаги има какво да постигна. Турнирите от Шлема не са всичко. Аз ще продължа да играя на по-малки турнири. Хората имат очаквания към мен и аз трябва да ги оправдая. Не съм си поставил бройка от турнири, които трябва да спечеля. Каквото стане. Вече постигнах толкова много, че спокойно мога да се наслаждавам на играта.

- Ще празнуваш ли довечера?

- Ще се видя със семейството и приятели. Ще си прекараме добре, ще пийнем и хапнем. Това правим винаги, независимо дали спечеля или загубя.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини