Рафа след 19-тата: Продължавам да не гледам къщата на съседа



09-09-2019 08:28 | Николай Драганов

Рафаел Надал спечели своята титла №19 от Големия шлем след епичен петсетов финал срещу Данийл Медведев от Русия, продължил 4 часа и 49 минути. Така испанецът дръпна с 3 трофея на Новак Джокович и се доближи само на един от Роджър Федерер, който държи вечния рекорд. Само в Ню Йорк, титлата беше под №4 за Рафа.


След края на двубоя организаторите бяха подготвили видео с великите моменти на Надал, което видимо го разчувства и стана тема на пресконференцията му като шампион. 


"Последните три часа от мача бяха много, много оспорвани. Много трудно беше да издържиш психически и физически. В края, с това видео, трибуните - които винаги са били невероятни, всички тези неща направиха момента много специален. Беше незабравимо", коментира Надал. (ЕМОЦИИТЕ НА НАДАЛ - ВИДЕО)


Както обикновено, той отдаде заслуженото на своя съперник: "Данийл също създаде този момент. Начинът, по който се бори, по който игра, беше шампионски. Поздравления за него. Наистина вярвам, че той ще има още много шансове. Той е само на 23 години. Годината му е впечатляваща. Той има страхотно, страхотно бъдеще пред себе си. Наистина вярвам, че ще спечели титла от Шлема, дори няколко, не мислите ли? Нека видим. В този живот е невъзможно да предвидиш бъдещето. Но кариерата му изглежда много, много добре".

 


Относно сравнението между тази титла и как тя ще остане в съзнанието му спрямо останалите 18, Надал коментира: "Всички тези мачове са специални. Но този ден определено ще остане незабравим заради драматичния начин, по който се разви. Ще остане част от моята история. Просто съм много щастлив. Трофеят днес означава всичко за мен. Личното ми удовлетворение от начина, по който устоях на всички трудни моменти, е много голямо. Обикновено се опитвам да не показвам емоциите си, но накрая с всички тези факти на таблото, беше невъзможно да го направя".


"Остаряваме. По някакъв начин - това е добре. Да видиш всички тези неща, през които съм преминал, но да имам шанса отново да съм тук - това е много специално", продължи Рафа с коментара си на видяното видео. Преминах през тежки моменти, особено физически. Когато имаш здравословни проблеми, тогава и психически става по-трудно. Така че емоциите бяха налице, когато гледах всичко това, всички тези моменти, които нахлуха в съзнанието ми. Опитах да не се вълнувам прекалено, но в определени моменти нямаше как", добави той.


По отношение на рекорда на Роджър Федерер и думите на Надал по-рано през тази година, че не гледа къщата на съседа, помолен да коментира съперничеството си с Роджър и Новак относно големите титли, испанецът каза: "Не гледам така на нещата. Винаги казвам едно и също: ще бъда радостен, ако съм онзи, който спечели повече, но не мисля за това, не отивам на тренировки с тази мисъл, не играя тенис заради това. Играя тенис, защото обичам да играя тенис. Не мога да мисля за турнирите от Големия шлем. Тенисът е повече от тях. Трябва да мисля за останалите неща. Играя, за да бъда щастлив. Разбира се, днешната победа ме прави много щастлив. Но преди няколко седмици спечелих в Монреал и това също беше специален момент за мен, без да правя сравнения".

 


"Горд съм, че бях част от тази битка. Ако едно събитие привлича хората, това е добре за спорта ни. Но нека повторя: не можеш по цял ден да се оглеждаш дали някой няма малко повече от теб или малко по-малко, защото ще се побъркаш. Всичко, което съм постигнал, е много повече от онова, за което някога съм мечтал. Да, ще бъда радостен да съм онзи, който има повече. Но наистина вярвам, че няма да съм по-щастлив или по-тъжен, ако това не се случи. Онова, което ти носи щастието, е личното удовлетворение, че си дал най-доброто от себе си. В това отношение съм много, много спокоен и доволен от себе си", обобщи Рафа.


Попитан дали опитът с подобни дълги мачове му дава предимство, Надал отговори: "Но аз съм на 33, не на 23. Това не е предимство, струва ми се. Но до някаква степен, психически, да, защото дори да си в неприятна ситуация, от опита си знаеш и можеш да вярваш, че ще имаш шанс в петия сет, дори да губиш. Мислите ми бяха, че просто трябва да издържа. Знаех, че не трябва да губя сервиса си и ще имам шансове".


На въпрос свързан с бъдещето му и дали си представя, че ще има дълголетието на Роджър Федерер, Надал отвърна: "Не мисля за това. Мисля за по-скромен период напред, защото не можеш да предвидиш какво ще се случи в живота. Трябва да си готов за всичко. Днес е ден за радост. Това съм правил през цялата си кариера. Ако не бях, нямаше да съм тук сега, с всички тези контузии. Трябва да адаптирам играта си към проблемите и целите си. Това съм правил винаги. Опитвам да подобрявам нещата, които се налага, защото по пътя губиш някои неща, които си имал. Когато изгубиш нещо, трябва да добавиш друго, за да продължиш да бъдеш конкурентен", коментира той относно по-честите си излизания на мрежата и играта сервис-воле, която показа срещу Медведев. 


Запитан относно възможността да завърши за пети път годината като №1 в света, Надал отговори по сходен начин, както по-рано: "Не се състезавам заради това. Просто го правя по моя начин. Ако мога да стане №1 по този начин, чудесно. Но винаги съм казвал, че това не е целта ми. Разбира се, радвам се, че съм в тази битка. Но за мен лично, това не е битка. Просто се опитвам за бъда конкурентен в седмиците, в които се състезавам. На моите години и с моите цели, не мога да губя енергия в това да преследвам първото място. Мисля за кариерата си по друг начин. Моята основна цел е да играя колкото е възможно по-дълго и да бъда на високо ниво. Понякога ако трябва да търсиш първото място, ще жертваш години от кариерата си. Но аз съм тук. Ако мога да играя добре до края на сезона - ще имам шансове. Ще бъде страхотно. Но винаги съм го казвал: днес това не е основната ми цел", завърши Надал. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини