Дъгхи Лий - първият глух тенисист с победа в тура



20-08-2019 10:10 | Николай Драганов

Като дете, Дъгхи Лий е принуден да се сблъска с множество обезкуражителни слова от хората около себе си, които не му вещаят успех в реализирането на мечтата му - да бъде професионален тенисист. Но в понеделник 21-годишният кореец доказа, че те са грешали - с победата си със 7:6(4), 6:1 над Хенри Лааксонен в първи кръг на ATP 250 турнира в Уинстън-Сейлъм.


По този начин Лий се превърна в първия глух тенисист, който печели двубой от основната схема в ATP тура. 


"Хората ми се подиграваха заради моето увреждане. Казваха ми, че не трябва да играя. Определено беше трудно, но приятелите и семейството ми помогнаха. Исках да докажа на всички, че мога да успея. Моето послания към всички хора с увреден слух е да не се обезсърчават. Ако се постараете здраво, можете да постигнете всичко", коментира Лий.


Победата му беше посрещната с радост не само в неговия екип, но и сред част от колегите му в тура, които се възхищават на неуморния му стремеж да развие потенциала си.


"Победих го преди няколко години и след мача той дойде при мен, въоръжен с "гугъл трейнслейт" и ме попита - кои са моите слабости? За човек, който е глух, а също така не говори английски като цяло, да се поставиш в такава позиция... аз нямаше да го направя. Беше наистина готино", разказа Тенис Сандгрен за Лий.


"Научаваш много за това как съперникът ти удря топката, благодарение на шума от удара. Ако не можеш да го чуеш... трябва да имаш невероятни умения и талант", добави той.


"Ако трябваше да играя със слушалки на ушите, би било невероятно трудно да уловя скоростта на топката, въртенето, което идва от ракетата... Използваме слуха си за много неща в играта. Това определено е голям недостатък, така че да успееш, имайки подобен проблем, е огромно усилие", добави и Анди Мъри.


Основните аспекти на един тенис двубой, които играчите приемат за даденост, са неща, на които Лий - диагностициран като глух на двегодишна възраст, никога не може са разчита. Не може да чува решенията на съдиите по линиите или посочването на резултата, принуждавайки го да разчита на други сигнали от съдията или хора от екипа му.


Когато неизправност на таблото при 5:1 във втория сет срещу Лааксонен му показа 40/15, когато резултатът всъщност беше 30/15, Лий не успя да предаде въпроса си относно резултата към съдията на стола или да разбере отговорите му. Двамата се озоваха с неловка ситуация, без да знаят как да продължат. След това доброволец на турнира вдигна три пръста, за да посочи „30“, което Лий разбра. 


Лий не знае жестомимичен език, тъй като е бил научен да чете устни на корейски като дете. Речта му не винаги е ясна. По време на интервюто след мача доброволец от турнира преведе английски въпроси на корейски на годеницата му Соопин и тя ги даде на Лий. След това той отговори на Соопин, която изясни отговорите на корейски на преводача, а окончателният отговор беше подаден на местните репортери на английски.


Но успехът на Лий като професионален тенисист е далеч по-лек. Той играе на първия си "Чалънджър" турнир на 14-годишна възраст и остава на това ниво през последните 4 години. След като играе почти изцяло в Азия до този момент, неговото решение да вземе участие в американското турне на твърди кортове му се отплаща. Преди победата си Уинстън-Сейлъм, той достигна до първия си финал в "Чалънджър" от три години насам - през юни в Литъл Рок. 


"Ядох спагети тук и много ми хареса. Мисля, че средата в Америка е много добра. Изглежда всичко ми пасва, така че се забавлявам", коментира Лий. А забавлението продължава във вторник, когато той ще се изправи срещу третия поставен в схемата Хуберт Хуркаш от Полша. Но макар възможността да е голяма, тъй като Лий е близо до дебют в Топ 100 скоро, подходът му ще бъде същия.


"Ще подходя по същия начин. Ще дам най-доброто от себе си, пък нека видим какво ще стане", обобщи той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини